Gruzie plánovala bleskovou válku

vrez2 Foto z přehlídky ukořistěných zbraní Gruzie.

 

 

 

Brilantní analýzu gruzínské války přinesla Izvestija :  Saakašvili pokazil Američanům plány útoku na Írán – http://www.blisty.cz/2008/8/22/art42305.html 

Pokračuje mediální válka. 

Rusofobně zaměřené zpravodajství pokračuje. 

Vedle informací o použití kazetových bomb se objevila další – Rusové použili prý taktické řízené střely Iskander. To je dokládáno fotografií jakéhosi šrotu, zjevně kolmo spadlého na policejní auto. Pozadí celé této mystifikace viz :  Manipulaci s "policejním Iskanderem" Gruzínci rozesílají evropským politikům. http://www.blisty.cz/2008/8/15/art42189.html, Našla se hlavice Točky. Zn.: Spadla z nebe na náměstí a je nepoškozená… ; http://www.blisty.cz/2008/8/19/art42237.html    

Ruská strana informovala o počtech trofejních zbraní, které byly během konfliktu získány. Bylo to 1728 střelných zbraní, z toho 764 pušek M-16 (USA), 28 kulometů M-40 (USA), a také 754 samopalů Kalašnikov. Dále byly ukořistěny americké pancéřovky a jeden automobil Hummer.

Překvapuje značné množství zbraní, ukořistěných ruskou armádou.
Je to i 44 tanků (a 20 jich bylo zničeno, z celkového počtu 230-240 tanků tedy Gruzie ztratila celou čtvrtinu!). Dále bylo ukořistěno 15 BVP2, děla D30, a samohybná děla české výroby (tedy SH houfnice r. 152 mm Dana), 5 komplexů PVO Osa.  Bylo také zničeno na 15 gruzínských lodí, včetně několika torpédových člunů.

Množství  ukořistěných zbraní i úplnému laikovi ukazuje, že gruzínská armáda, ač po zuby vyzbrojená, byla naprosto demoralizovaná a nepočítala s jakýmkoliv odporem. Proto vojáci v boji v panice opouštěli tanky a odhazovali zbraně.

Např. základna Senaki, kde sídlila 2 pěchotní brigáda, byla vyklizená bez boje, poté, co byly naneseny přesné údery na blízkou vzletovou a přistávací dráhu, kde byly zničeny pouze tam stoijící vrtulníky. Přitom na základně bylo prý tolik munice, že by to stačilo na zničení celého Kavkazu.

Mnoho vojenské výzbroje je západní provenience. Vojenské velení dalo břitkou, ale jasnou odpověď na dotazy o navrácení zbraní: V žádném případě.

Vojenská podpora Západu probíhá dosud. O tom svědčí incident, který se odehrál 19.8.2008 v Poti, kde byla ruskými vojáky zadržena "humanitární pomoc" na amerických obrněných automobilech Humvee. Doprovázelo ji 22 gruzínských vojáků. V této "humanitární pomoci" byly samopaly, granátomety a tritol. Na tachometrech vozidel nebylo najeto více jak 400 km, všude ještě visely štítky "US property". 
Pentagon okamžitě 20.8. spustil pokřik, že Rusko má tyto automobily, které prý patří americké vojenské misi.

Generální prokuratura RF vydala prohlášení o zločinech gruzínských vojáků. Jsou nalézány sklepy plné mrtvol, některé byly zaminovány. Podle svědectví očitých svědků byli mezi Gruzínci „návodčí“, kteří uměli osetínsky a volali „Halo, kde jste?“ Když se lidé ozvali ze sklepů, hodili tam granát…

saaZatím se sčítají oběti války. Celkem padlo 74 ruských vojáků, 323 bylo raněno, 19 vojáků se pohřešuje. V důsledku dělostřelby, bombardování a bojů zemřelo na 1492 civilních obyvatel Jižní Osetie. Své domovy zde opustilo na 118 tisíc lidí.
Gruzie oznámila 215 mrtvých, 1469 raněných, 70 nezvěstných. 30 tisíc lidí je mimo domov. 

(Karikatura: Rozpis dne: 3 h. útok, 6 h. blitzkrig, 7 h. snídaně, 12 h. vítězství, 17 h. prosba o pomoc…) 

Napětí kolem Černomořské flotily (ČF RF)

Velkohubé prohlášení Ukrajiny, že se zabrání ruským lodím v návratu do pronajatých přístavů splasklo poté, co si každý uvědomil, že neexistují žádné prostředky, jak by to bylo možno provést. 

Na pokusy o jakékoli omezování činnosti ČF nějakými dekrety ukrajinského prezidenta odpověděl mluvčí ruského GŠ, že ČF je podřízena pouze vrchnímu veliteli RF, a nikomu jinému. Není v žádné kompetenci dávat jakékoli příkazy ČF a proto se podobnými „dekrety“ ČF nemůže řídit.

Byly použity kazetové bomby ?  

Jakási organizace za lidská práva Human Rights Watch (HRW) http://www.hrw.org/     
v pátek 15.8.2008  oznámila, že má důkazy, že Rusko použilo při náletech v Gruzii kazetové bomby. Podle ní to mělo za následek smrt minimálně třinácti civilistů a zranění desítek dalších. Toho se chytla okamžitě Gruzie a zve do země experty NATO, aby potvrdili použit¨í těchto bomb. Zástupce náčelníka GŠ RF označil tyto zprávy za lživé. V květnu 2008 byla v Dublinu přijata konvence o zákazu těchto bomb, ke které se připojilo na 100 států, ale ne jejich výrobci – USA, Izrael, Indie, Čína, Rusko, Pákistán. 

 ———————————-

Je jisté, že Saakašvili zahrál na strunu protiruského šovinismu a neustálým opakování zpráv, (které nikdo nepotvrdil), že Rusové pochodují do vnitrozemí, stále živí pověsti o ruské agresi. Do tohoto tažení se samozřejmě zapojili tradiční nepřátelé Ruska – polský prezident a pobaltští prezidenti.   

nato-1908Saakašvili na pondělním mítinku řekl, že se „osobně přesvědčil“ o tom, jak ruské dělostřelectvo rozbilo Cchingvali. Ruští komentátoři se sarkasticky ptají, kdy tento hrdinný čin vykonal, když se neustále třese před ruskými tanky, které jsou stále na cestě do Tbilisi. Ve středu 13.8.2008 odpoledne dokonce v interwiew CNN vyhlásil, že ruské tanky už obkličují Tbilisi a že ji bude bránit do poslední kapky krve.

(Video : Saakašvili v neprůstřelné vestě utíká před TU22 M- http://rutube.ru/tracks/917002.html?v=92406c270cdbf2a85f5fb6968b2ea44f) Je zajímavé, že žádné letadlo na záběrech není vidět.)

 České sdělovací prostředky opětovně lživě informují. Zatímco Gruzie oznámila, že během konfliktu padlo 190 osob, včetně 15 civilistů, naše sdělovací prostředky sdělily, že šlo „hlavně“ o civilisty. Ani slovo se nedozvíme o tom, že ruská strana zorganizovala už 2 prohlídky rozbombardovaného Cchingvali.

Kdo jiný také mohl stát za přepadením dvou českých novinářů? Zatímco na Novinkách.CZ se píše se tak stalo v Jižní Osetii, do TV Nova telefonicky sdělili, že se tak stalo v Gori. Kdo to mohl být a na které straně neznámí ozbrojenci byli? Čeští novináři mají jasno.  

Stále se spekuluje kolem situace v Gori. Gruzie prohlašuje, že ruské jednotky jednak Gori bombardují a zároveň město obsadili, Rusové říkají, že z města uprchly veškeré správní orgány i policie a zanechaly obyvatelstvo na pospas bez právní a policejní ochrany. To je samozřejmě příležitost pro rabování kriminálních živlů a každého, kdo se dostal ke zbrani. Ruské zdroje sdělují, že vojenská technika nevjela do Gori, ale ruští vojáci pouze zajišťují pořádek. Do města začaly být dováženy potraviny pro místní obyvatele a bylo vyjednáno, že ve čtvrtek 14.8.2008 se situace předá navráceným policejním orgánům Gruzie.  

I když by měly být zastaveny všechny vojenské operace, ruské jednotky sestřelily nad Cchingvali během úterý 12.8. a středy 13.8.2008 tři gruzínské bezpilotní průzkumné prostředky (izraelské výroby.)  

Oběti tragédie : http://osradio.ru/news/all//11903.html

 První obětí války je pravda

Rusko energicky odpovědělo na gruzínské masivní ostřelování civilních obyvatel Jižní Osetie a už jsou tu povídačky o ruské agresi.

Zvláště ČT naprosto lživě komentovala události této války. Nejprve hovoří o ruském bombardování a poté předkládá záběry zoufalých obyvatel z Jižní Osetie, kteří však hovoří o gruzínské agresi.

Zatímco se hovoří o tom, že Gruzie chce jednat a vyhlásilo zastavení palby, vojenské jednotky se tak nechovají. Gruzínské dělostřelectvo stále brání příjezdu humanitární pomoci do Cchinvali. I když Gruzie říká, že prezident podepsal jakýsi dokument, ruská strana nic takového nedostala. Je zřejmé, že všechno je pouze propaganda.

Nic jiného také nelze říci o zvláštním nálezu, o kterém informoval gruzínský prezident : na jedné nevybuchlé ruské bombě (jaká náhoda, že?) bylo prý napsáno „Na Američany, na NATO“. Věřit takovým výtvorům může jen prosťáček.

V jednostranném odsuzování „ruské agrese“, které slyšíme ze strany západních zemí a různých protiruských pimprlat, pouze slovenský premiér Robert Fico se k situaci vyslovil naprosto realisticky:

"Nevidel by som situáciu čierno-bielo, ako ju niekto vidí, pretože niekto provokoval a vieme, kto provokoval. Potom prišla nejaká reakcia, tá reakcia bola veľmi silová, preto treba zastaviť paľbu, treba si sadnúť za rokovací stôl a veci riešiť. Ale odmietam čierno-biele videnie, že jeden je dobrý a druhí sú zlí," řekl 13.8.2008 na tiskové konferenci.

I český prezident Václav Klaus se vyjádřil podobně:

"Jsem smutný z toho, že zase se nechce brát realita, jaká je, zase se vytvářejí určité mýty, zase se vede zástupná hra nad touto tragickou situací – a ona to tragická situace pro milióny lidí na Kavkaze v každém případě je a obětí jsou vždycky ti normální lidé, a ne ti politici,“ řekl Klaus. "Ten postoj, který zaujala čtveřice mých kolegů – baltských prezidentů, včetně prezidenta polského ve své deklaraci, prostě takhle já tu situaci nevidím.“

Českou vládu a pravici však pěkně rozčílil.

Obr. Z demonstrace před gruzínským vyslanectvím v Moskvě.  

 

9

 

 

Gruzie zjevně počítala s porobením Jižní Osetie na dobu, kdy premiér Putin bude v Číně na olympiádě.

Soustředila do oblasti značné síly tanků a dělostřelectva. V noci ze čtvrtka na pátek začal útok na město Cchinvali za účasti dělostřelectva, raketometů i leteckého bombardování. Město bránily pouze ruské oddíly vojenských pozorovatelů, dohlížejících na klid zbraní po předchozích válkách a jsou vyzbrojeni pouze lehkou obrněnou technikou. Jejich základna byla hlavním cílem útoků. Během útoku zemřelo ve městě na 1400 civilistů.

Následné útoky gruzínských tanků však byly odraženy. Gruzínské letectvo ráno bombardovalo jihoosetinskou vesnici Kvernet a humanitární kolonu uprchlíků.

Už ve 4:00 hod. ráno vyhlásila bojovou pohotovost svým oddílům 58 armáda RF a v 9:00 hodin zasáhla do bojů a během pátku 8.8.2008 je vytlačila z města. Letectvo RF provedlo odvetný úder na vojenská letiště Gruzie v Marneuli, Bolnici a vojenskou základnu v Gori. Gruzínské síly utrpěly značné ztráty. Přesto jsou zprávy, že si v bojích vedly velmi krutě, např. dobíjeli raněné civilisty. Další dělostřelecký přepad civilních čtvrtí Cchinvali proběhl v sobotu ve 14 hodin, boje probíhaly jižně od města. 

Válka se nevyhnula ani kyberprostoru

Ruští hekři okamžitě napadli gruzínské oficiální weby a umístili na ně fotografie Adolfa Hitlera se Saakašvilim. (viz obr.) Gruzie začala cenzurovat internet a zastavila všechny weby .RU a ruské TV kanály.

133192 

Je jisté, že „blesková válka“ se Saakašvilimu nepovedla. Rusko neodpustí provokaci v době, kdy měl být podle olympijských zásad „klid zbraní“ a kdy se zjevně počítalo s tím, že premiér Putin bude mimo zemi. Také prezident Medveděv prohlásil, že nedopustí, aby civilní občané Ruska byli beztrestně pobíjeni.

Jižní Osetie se obrátila ke všem vládám a národům světa s prosbou o pomoc při zastavení genocidy jejich malého národa, sužovaného 19 let fašistickým režimem Gruzie, vraždícího ženy i děti.

V Gruzii se nachází 127 amerických vojenských poradců, v červnu zde bylo na cvičení 1100 amerických vojáků.

Prezident Saakašvili, prosící nyní o americkou pomoc, označuje Gruzii za „maják svobody“ a označuje ruský zásah bránící genocidě civilistů v Jižní Osetii za „agresi“. Vyhlásil válečný stav, mobilizuje zálohy a stahuje z Iráku část kontingentu. Americké satelity, jako Ukrajina a ČR, se vyjadřují ve stejném duchu.   

Situace v Abcházii

V neděli 10.8.2008 v 1:00 hodin do bojů zasáhla i Abcházie, řešící stejný problém.

Z ukořistěných map, které se dostaly do rukou Abcházii, vyplývá, že úder na Abcházii měl začít 3 hodiny po pádu Jižní Osetie.

Gruzínské dělostřelectvo mělo zničit abcházské síly ze západní části Kodorského průsmyku, a začít postup na hlavní město. Zároveň mělo dojít k vysazení dvou námořních výsadků u Suchumi.  K tomu bylo soustředěno 300 ks obrněné techniky a 200 ks dělostřelectva. Obsazení Abcházie mělo dojít do 24 hodin.

Poté, co došlo k útoku na Jižní Osetii, Abcházie ve snaze pomoci Osetincům otevřela druhou frontu a vytlačila gruzínská vojska z východní části průsmyku. Tam byla také nalezena tato mapa.

Pravdivost jejích údajů dokládá fakt, že v průsmyku bylo opět soustředěno mnoho kusů bojové techniky, které byly Abcházií ukořistěny. Byly to minomety r. 127 a 82 mm, 120 mm houfnice, 100 mm kanóny, 122 mm raketomety, samohybné PL prostředky a tisíce kusů střelných zbraní.

Podle : http://tskhinval.ru/http://osradio.ru/ , http://cominf.org/2008/08/09/1166477985.html, http://lenta.ru/war/, aj.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.