Listopad 08

nezaklVznikla nová občanská iniciativa proti americkému radaru

V uplynulých dnech vznikla občanská iniciativa Listopad 08, jejímž cílem je podpořit negativní postoj české veřejnosti a zabránit výstavbě amerického radiolokátoru v ČR. Vedle iniciativy Ne základnám jde o další projev nesouhlasu občanů s dosavadním postupem vlády. Před blížícím se projednáváním klíčové smlouvy o radaru na půdě parlamentu chtějí zakládající členové iniciativy posílit aktivní odpor veřejnosti a v případě, že bude smlouva ratifikována, chtějí pokračovat dalšími zásadními kroky. "Nechceme žít v nejistotě, chceme žít i nadále v naprosto suverénním státě bez stálé přítomnosti vojsk jakékoliv cizí země, v míru a ve zdraví," píše se v úvodní zprávě iniciativy.

 Zakládající členové upozornili na "velmi negativní a nebezpečné vlivy radaru na zdraví, mezinárodní vztahy i okolní prostředí". Vládní představitele obvinili z toho, že "závěry špičkových vědců arogantně a bez zamyšlení nad vážností tohoto problému metou ze stolu a zásobují českou veřejnost naprosto zkreslenými, smyšlenými informacemi, na jejichž vývoji nezapracovala ruka žádného věrohodného odborníka."

"Naším cílem je seznámit vás se skutečnými informacemi o radaru, od ekologických až po zdravotní a vojensko-politické aspekty… Budeme organizovat protesty v hlavním městě Praze i jinde, v čemž budeme pokračovat i v případě schválení výstavby radaru Parlamentem ČR… Hlas většiny, mír v České republice a zdraví našich obyvatel hodláme bránit různými způsoby, dokud nezvítězí zdravý rozum a jednání s USA naše vláda s okamžitou platností neukončí nebo na věc radaru nebude vypsáno občanské referendum, tak jak je to v běžných demokratických státech standardem a tak, jak si to drtivá většina z nás přeje už celé roky… Protestujeme proti výstavbě radaru, jehož obdobné typy z jistých důvodů stojí jen na odlehlých a minimálně obydlených místech světa jako Aljaška nebo Grónsko."

Celý text zprávy a další informace naleznete na této adrese: http://listopad08.tym.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.