Kdo byl Vljačeslav Molotov ? (5)

logoPO SMRTI STALINA

Zpočátku Vjačeslav Molotov podporoval Nikitu Chruščova, který se dostal k moci po Stalinově smrti. Ale v roce 1957 vstoupil do antichruščovského uskupení, které se pokusilo o „palácový převrat". Je úplně možné, že Molotov se k tomuto kroku rozhodl proto, že se bál, ze bude odhalena jeho vlastní činnost kata za Stalina, když se Chruščov aktivně pustil do demontáže kultu diktátora a zahájil rehabilitaci stalinských obětí.
Ale snaha o svržení Chruščova skončila neúspěšně. Ovšem Chruščov na rozdíl od svého předchůdce si se spiklenci nevyřizoval účty. Molotov byl vyloučen z politického byra, uvolněn z funkce ministra zahraničních věcí a poslán jako velvyslanec do Mongolska. Potom, od roku 1960 do roku 1962, vedl sovětskou misi v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii ve Vídni.

Nová vlna odhalení, inspirovaná XXII. sjezdem KSSS v roce 1961, zasáhla i Molotova. Vyloučili ho ze strany. Ale v předvečer jeho čtyřiadevadesátých narozenin byl Molotovovi učiněn dárek v podobě navrácené stranické legitimace. Stalo se tak díky osobní iniciativě Konstantina Černěnka, který se dostal do čela strany, a Andreje Gromyka, člena politického byra ÚV KSSS, který vystřídal Molotova ve funkci ministra zahraničních věcí SSSR.

molotov4

V roce 1986 — v době vrcholící perestrojky — se v sovětském tisku objevilo následující oznámení: „Rada ministrů SSSR se zármutkem oznamuje, že 8. listopadu, ve věku 97 let, zemřel po dlouhé a těžké nemoci důchodce svazového významu, člen KSSS od roku 1906 V. M. Molotov, který byl v letech 1930 až 1941 předsedou rady lidových komisařů SSSR a od roku 1941 do roku 1958 prvním místopředsedou rady lidových komisařů SSSR a rady ministrů SSSR …"

O tom, za co a proč byl vyloučen ze strany, o jeho aktivní účasti v masových stalinských represích se nic nepřipomínalo.

Obr.: Tak vypadal hrob Vjačeslava Molotova na Novoděvičím hřbitově 12. listopadu 1986.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.