Miloslav Ransdorf: Průměrní lidé v roli diktátorů. (7)

ransdorfV záplavě plytkých žvástů o totožnosti komunismu a fašismu je nanejvýš aktuální si stále pripomínat, co to „obycejný fašismus“ byl.

VII. Portugalsko jako poslední tradicní koloniální mocnost

Portugalsko bylo v zahranicí koloniální zemí, doma fungovalo jako polokolonie zahranicního kapitálu. Zhoršující se situace v koloniích ovšem ukázala, že odchod kolonizátoru bude nevyhnutelný. Koncem roku 1954 vznesla vláda Indické republiky oficiálne nárok na portugalské prímorské enklávy Damao, Diu a Goa.V cervenci 1955 prerušila Indie styky s Portugalskem, protože Salazaruv režim odmítl její nároky. Rok 1960 vešel do dejin jako “Rok Afriky”, dekolonizace zaznamenala velký prulom. Ale nikoli v prípade Portugalska. Polokoloniálne závislý malý evropský stát vlastnil na africkém území Angolu, Mosambik, Portugalskou Guineu, Kapverdské ostrovy a ostrovy Svatého Tomáše a Princuv ostrov, v Asii patrily pod jeho správu indické enklávy Goa, Diu a Damao zvané souhrnne Portugalská Indie a dále Portugalský Timor obklopený Indonésií a Macao obklopené Cínou.

Upevnení hospodárství v jednotlivých koloniálních územích nebylo spojeno se školstvím a ekonomikou pro vetšinu, ale zamerovalo se na bílou populaci (i když Portugalci svuj kolonialismus nezabarvovali rasisticky a nebyli proti míšení s domácím obyvatelstvem). Portugalské kolonie se stávaly prežitkem, anomálií, a proto také stredem pozornosti mezinárodního spolecenství. Valné shromáždení OSB prijalo 14.prosince 1960 deklaraci o nutnosti udelit nezávislost koloniálním národum. USA se ujaly iniciativy v usmernování procesu dekolonizace, aby zabránily posílení vlivu socialistických zemí. V Luande a Portugalské Indii vypukla poté povstání.

Portugalsko bylo odsouzeno Porucenským výborem OSB, že nezaznamenalo žádný pokrok pri rešení koloniálního problému. Byla pak ustavena zvláštní komise pro prešetrení stavu v portugalských koloniích. Indická republika necekala a sama zahájila 1961 vojenské operace smerující k osvobození Goy, Damaa a Diu. Všechny války v koloniích príliš zatežovaly pokladnu chudého Portugalska, byly krajne nepopulární mezi mladými Portugalci a približovaly pád režimu.

Pokračování

Ze stránek : http://www.ransdorf.com/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.