Čechy čeká utahování opasků

logo… napsal  Financial Times

        Kapitalistická  Evropa si opět mne ruce, ne dost, že dlouhá léta nadnárodní společnosti vydělávají na rozprodeji a vytunelování této  země nekřesťanské  peníze, právě  díky  pravicovým  či středo-pravicovým vládám, pak tyto volby opět  ukázaly, že občanská společnost již  ztratila  poslední  zbytky soudností a přes  různorodé odhady  a  preference, které  hlásaly   velké  vítězství  středo-pravé  ČSSD, naopak  opět zvítězila pravice. Je  tedy třeba  poopravit pohled z druhé  strany a na rovinu  říci, že i nadále se  nic nemění a  bude ještě  hůř. Kam  to společnost  dovede, ukáže  čas, ale  nebude to  určíte  žádná selanka, spíše naopak. Je  třeba  také  říci, že levný populismus  pravice, na  který  slyšeli  mnozí mladí, zvítězil nad rozvážností, neboť pravice stejně  jako ČSSD jsou zodpovědné za  vše, co  se v této zemí událo.

       Podařilo se  ji totiž  přesvědčit  hlavně  mnohé mladé  a  nezkušené, kteří se o politiku  nikdy moc  nestarali, že jsou to oni, kdo  tuto  zemi spasí  od  finanční  katastrofy, jaká   se  prohnala  Řeckem a sužuje  i jiné státy údajně  vyspělé Evropské  unie, jež  jsou  v tomto svazku zakotvené  daleko  více  let, než  Česká  republika. Žel,  není to tak, jak  je  nám předkládáno, že  EU je  štědrým dárcem, mnoho  zemí  vstupem do EU ztratilo, naopak  staré  země  EU  získaly  trhy a  řadu  dalších  výhod. Při pohledu  na  dnešek  nám tady už pomalu nic nepatří. Tvrdilo se, že  stát  je špatným hospodářem. Jak  dopadly ony  kdysi prosperující   firmy, jejichž značka  byla  uznávaná v  celém světě, dnes všichni víme, jen  mladí  nic  nevědí, Těm již  od   mladých školních let  vtloukají  do  hlavy  jiné vědomosti  a také k tomuto i příslušné hodnoty lidského myšlení a chování.

top09Ano, ODS  ztratila zdánlivě nejen v Praze díky TOP09, ale i v mnohých dalších krajích. Zeman  vylezl z nory, vzal ČSSD body  a  poroučel se tím, že  zase do ní zalezl. Strany, které pomáhaly  rozkrádat  tuto  zemi a  hrály celý  čas do not  ODS již nebyly zapotřebí.  Ale někdo ony dluhy, které nadělali někdo zaplatit  musí, kdo asi? Po  převratu, když  se  bezbřeze a  hlavně  beztrestně rozkrádal tento stát, jsme tady  prošli dlouhým a  hlavně tmavým  tunelem, jež dovolila  kuponová  privatizace. Jejím výsledkem  byly  okamžitě  zavedené  úsporné  balíčky, které  trestaly  především  ty, jenž jsou v této zemí námezdně  pracující, tedy  obyčejné lidi. Ceny  vyletěly  vzhůru  a  nabraly směr  likvidace  sociálních a  jiných vymožeností občanské společnosti. Nebyly to jen tyto balíčky, přišly  i další, vše  drahlo raketovým způsobem, to jen  tak  na připomenutí těm, kdo o ničem  nevědí. Samozřejmě ti, co  měli z tohoto jakýkoliv zisk, volili ODS  a  pravicové  strany, stávalo  se to i za  vlády středo-pravé ČSSD, která spoluvládla s ODS nebo  jinými pravicovými stranami. ČSSD  nikdy  nebyla  levicovou stranou, měla jen trochu  jiné sociální  cítění  na  rozdíl od  pravicových  stran. Oni  dobře  uměli lidí nalákat  a  onen  bezbřehý  antikomunismus se tady skloňoval  a i nadále skloňuje  ve  všech pádech.

 Dnes je jasné, že ono  to skryté  dělení  pravice  ji přineslo volební úspěch. Hlavně  na  tuto vábničku naletěli mladí lidé, kteří  jsou již vychovávaní jinak a solidarita  jim prostě nic neříká. Myslím si, že to  byl  také cíl pravice, postavit mladé proti seniorům, udělat jen  na  sebe myslící  sobce, které  ohromili  milionovými  dluhy, navíc se při tom  tvářili, že  to ne  oni je  způsobili, ale  Ti druzí. Jak prosté a  účinné a  to od  lidí, kteří v minulosti měnili kabáty jak na běžícím pase a na  rozbití  a rozkradení či vytunelování  tohoto státu  se přímo  podíleli. Kolik  z nich  je  dnes  ve  VV či TOP9 je nasnadě se podívat. Jedni tady něco vykřikovali o dinosaurech, přitom jich mají ve své  straně také nepřeberné  množství. Druzí svou údernou sílu postavili na tom samém, je to sám přeběhli a  kabátník, ale  tváří  se, že mají  ruce „čisté“, další tady  pěli o dluzích a  Řecku, o populismu těch  druhých, jinak  myslících, přitom ve  v této straně  sto hemží odborníky  na   tunelářské  práce. Přitom  všichni  horují po řešení korupce, je  však otázkou, co  pak  dělali dodnes.

Je  zde ještě  něco, co je spojuje, je to velký strach z levice, strach z toho, že  by  se  mohlo mnohé změnit a oni by z toho nevyšli ani s odřenými ušima, proto ta  nenávist, proto to štvaní proti levici, kterou v tomto státě zastupuje bohužel jen KSČM. Je  zde ještě  jeden  fenomén  těchto  časů, který  zde  bují více jak dvacet  let i když byl tady i v daleké minulostí a to je ve všech pádech  skloňovaný antikomunismu. Naopak ač pravicové  strany tady  hlásají nemožné  bludy o  demokracii a  jejich  hodnotách, pak a  sami  se s ní  od  paty  až po  bradu  zaštiťují, pak  jejich  mozky  produkuji  něco docela jiného. 

Dnes je již celkem jasné proč se  tak stalo a  již  pár  hodin  po  volbách je také jasné, jak  bude vypadat vláda  příští léta. Je  také  jasné, co lze od  ní očekávat, žel  je to o tom, že a tady bych opravil Financial Times, že v České republice si lidé  neutáhnou pomyslné  opasky, ale pravice  ji nasadil přímo smyčku na jejich hrdlech.

                                                                               S pozdravem Januš Adamus

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.