Jak to bylo v Únoru 1948 (2)

gottwaldReakce KSČ na krizi

 KSČ se v této krizi rozhodla držet těchto zásad:

– držet ve svých rukou iniciativu, vyzývat k plnění vládnoucího programu včetně nového zákona o pojištění, daňových úlev farmářům a drobným živnostníkům, nové pozemkové reformy a dokončení dvouletky,

– vyvolat podporu masových organizací, především odborů, a tím zabránit řešení krize čistě parlamentními prostředky,

– navrhnout nová opatření vzhledem ke změněné situaci.

 

Situace byla jasná: buď bude z vlády vyřazena KSČ nebo pravice. Vedení KSČ již 9.-11. února podpořilo urychlené svolání sjezdu závodních rad a sjezdu rolnických sdružení, které měly přijít s návrhy na další znárodňování a pozemkovou reformu. Opakovaný návrh Ústřední rady odborů (ÚRO) ohledně mezd státních zaměstnanců vláda odmítla, ÚRO tedy svolala sjezd závodních rad na 22. února do Prahy a základní odborové organizace byly požádany o zasílání rezolucí sjezdu. KSČ tak získala platformu, ze které mohla vyzvat k masové mobilizaci.

 17. února 1948 svolala KSČ schůzi 2.000 komunistických aktivistů a organizátorů z hlavních pražských podniků, kde byly závodní organizace vyzvány k vytvoření hlídek z nejspolehlivějších členů, aby posílily závodní gardy. 18. února se v Bratislavě konala velká schůze a druhý den v Ostravě. Po rezignaci pravicových ministrů se měly konat demonstrace na podporu Gottwaldovy vlády. KSČ navrhla transformovat Národní frontu dle závěrů Slánského zprávy Kominformu, navrhovala tedy přijetí demisi dvanácti ministrů.

Pokračování

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.