Myšlenku nemůžete zabít

 

fredsocNobelova cena za mír na rok 2009 byla udělena prezidentu Baracku Obamovi „za jeho výjimečnou snahu posílit mezinárodní diplomacii a spolupráci mezi národy.“  

Dva roky nato byla tato slova potřísněna krví a ironií. Obama rozšířil válku v Afghánistánu a pokračoval ve znásilňování a okupaci Iráku. Nespočet Pákistánců vylétl do povětří při náletech amerických bezpilotních letadel, a vláda se dívá na druhou stranu, když honduraská vojenská moc řádí jako pominutá v zásahu proti odborářům a feministkám.  

Tehdy přišla okamžitá poprava Usámy bin Ládina, reakcionářského milionáře a teroristy nestátního ražení, jehož přívrženci zabili mnohem víc lidí mimo území USA než v něm. Zdá se, že jeho smrt zajistila Obamovi místo v onom exkluzivním klubu imperialistů-supersamců. Bývalý vicepresident Cheney dokonce prohlásil, že „má koule“. 

Jako kdyby toho nebylo dost, protiteroristický šéf John Brennan dodal po nájezdu fantastický scénář chycení bin Ládina s nahými chodidly, skrývajícího se za svými ženami. Lži a mužské chvástání, ale nakonec co můžete čekat od špinavého systému jako je tenhle? 

V křesle patriarchy impéria Obama zabodoval v průzkumech veřejného mínění, když davy bouřlivě provolávaly slávu Obamově mužnosti a nepřemožitelnosti imperializmu. Že v tomto davu mnozí nemají práci ani zdravotní péči zůstalo nenapraveno.

Mocenská struktura, jíž je Obama tak skvělým představitelem, se zjevně absolutně nepoučila z dějin. Jak napsal umučený bojovník za lidská práva Medgar Evers: „“Můžete zabít člověka, ale nemůžete zabít myšlenku“. Dokud bude vzkvétat nespravedlnost, chudoba a vykořisťování, budou vyrůstat i radikální myšlenky a různé formy vzdoru, jež budou pro dělnickou třídu pokrokové i škodlivé. Nikdy nebude míru ani konce bin Ládinů, dokud budou zbožní washingtonští nepřátelé terorizmu používat organizované násilí, aby v každém póru  existence vnucovali „mírumilovný“ systém masové nezaměstnanosti, neoliberalizmu, militarizmu a příprav na nové války. 

The Freedom Socialist

(překlad Vladimír Sedláček)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.