Poslední dny okupace

sbratreniPrůběh posledních dní bojů

… 1. května 1945 vystoupili otevřeně proti okupantům přerovští pracující. Odzbrojili 1500 fašistických vojáků a ovládli město. Povstání potlačily jednotky SS. 22 přerovských občanů bylo zastřeleno ranou do týlu

.… 2. května povstal Nymburk. Národní výbor vystoupil z ilegality. Zaměstnanci železničních dílen zahájili stávku. Zprávy o převratu v Nymburku vyvolaly podobné události v Poděbradech, Chlumci nad Cidlinou, Novém Bydžově a jinde.

 

… 3. května vypuklo povstání v Rakovníku a v severovýchodních Čechách v Podkrkonoší. Jádrem velkých povstaleckých oddílů byly partyzánské skupiny, v nichž bojovalo mnoho uprchlých sovětských zajatců.

… 4. května v časných ranních hodinách se chopil zbraní Vsetín a východní Morava. Akce vedl partyzánský oddíl Jana Žižky z Trocnova. Po neporušených mostech přes Bečvu převedli povstalci jednotky 1. čs. armádního sboru.

… 5. května povstala Praha a s ní celá země. Byly obsazeny obce v okolí velitelství skupiny nacistických armád „Střed“ ve Velichovkách. Na Českomoravské vysočině zatarasili povstalci nacistům ústupové cesty. Esesmani a vlasovci obklíčili obec Javoříčko, povraždili 38 občanů, domy zapálili a pobořili pancéřovými pěstmi.

... 6. května přecházejí do útoku další obce a oblasti. Nacisté se krvavě mstí. V Kyjích zavraždili 26 občanů, ve Velkém Meziříčí 60, v Třešti 34. Vypálili a pobořili obce Leskovice o Lejčkov a dopadené obyvatele povraždili. V severní části Českomoravské vysočiny kapitulovaly do rukou partyzánů 14. o 26. maďarská střelecká divize.

… 7. května po půlnoci nacistické Německo kapitulovalo. Rozvíji se operace Sovětské armády na pomoc bojující Praze. V Československu válka nekončí.

… 8. května je situace v Praze kritická. Město bylo ostřelováno dělostřelectvem a letecky bombardováno. Hořela Staroměstská radnice. Na nádraží Praha-střed popravili nacisté 47 vlastenců, vraždili na Pankráci a Pražačce.

… 9. května je osvobozena Praha. K těžkým bojům však došlo v prostoru Golčova Jeníkova, v Ledči nad Sázavou, v Čáslavi a Humpolci. Večer přepadlo šest tanků s esesmany u Náchoda dělostřeleckou jednotku Sovětské armády.

… 11. května došlo k většímu boji v okoli Miletína, jižně od Příbrami. Nacisté zde vybudovali systém okopů s kulometnými hnízdy, děly a tanky. V boji padlo 60 partyzánů. Bitvu rozhodla sovětská děla a kaťuše

 

… Na území Československo položilo své životy za naši svobodu 144.000 sovětských vojáků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.