Hlas přes oceán

hlas0 V polovině 19. století dala kombinace dvou pozoruhodných věcí — muže s železnou vůlí a obří lodě — vzniknout prvnímu kabelu položenému přes Atlantský oceán.





 

hlas1

Obr. 2 Největší loď světa „Great Eastern“, která položila pět atlantických kabelů.

Cyrus W. Field byl původně vývozcem papíru. Papír mu přinesl už ve třiatřiceti letech mnoho peněz, nikoliv však spokojenost. Stálý nepokoj a touha uskutečnit neuskutečnitelné společně s bohatstvím daly podnět k smělé myšlence. Telegraf byl zatím novinkou a Field se rozhodl položit jej i na dno moře. Už v roce 1854 vytvořil transatlantickou kabelovou společnost a začal dílo, které ho později málem zruinovalo. Protože stál před zcela novým a dosud neřešeným problémem, vyvinul nejprve se svými společníky podmořský typ dokonale izolovaného kabelu a navrhl techniku, kterou měl být kladen na dno oceánu. Podporován ve svém úsilí britskou vládou a britským kapitálem začal v roce 1857 svou první plavbu. Jeho loď naložená nekonečným hadem kabelu směřovala z Irska k americkému kontinentu. Kilometr po kilometru klesal ke dnu dva centimetry tlustý kabel, který loď neustále spojoval s Irskem. Tak to šlo přes 600 km, pak křehký kabel praskl a ztratil se v nekonečných vodách Atlantiku.

hlas2

Obr. 3 Slavnostní okamžik — posádka vytahuje západní konec kabelu na americký břeh. Atlantický kabel je položen.

Avšak příští rok se Field pokouší znovu. Kabel klade tentokrát novým způsobem z prostředka oceánu dvěma směry — do Irska a do Newfoundlandu. Obě lodi dopluly a zdálo se, že je vyhráno. Jen nakrátko. Za necelé tři měsíce kabel přestal pracovat. Field plakal, ale nevzdal se.

Válka Severu proti Jihu zdržela jeho plány. Ale v roce 1864 ho nalézáme znovu v Londýně. Už 2,5 miliónu dolarů vhodil Field do Atlantiku, přesto se pokouší potřetí.

Vybírá si největší loď na světě, technický zázrak té doby, zastiňující všechny, tehdejší lodě — loď „Great Eastern“. Toto monstrum má výtlak 22 500 tun, uveze 4000 cestujících, má 400 členů posádky a skladovací prostory pro 15 000 tun uhlí.

Field udělal něco nepředstavitelného. Najmul tuto loď, vytrhal z ní drahé zařízení a instaloval v ní tři obrovské prostory pro 7000 tun kabelu, který byl silnější a pevnější než předchozí. V roce 1865 konečně obr vyplouvá z Irska, aby položil kabel do Ameriky. Tisíc devět set kilometrů se souká kabel z útrob obrovské lodi. Po tisíci devíti stech kilometrech se napjal, přetrhl a potopil. Field se obrací a pluje zpět do Anglie. Zdálo by se, že nyní se už vzdá marných pokusů.

Roku 1866 pokus opakuje. Počtvrté! Loď „Great Eastern“ opět vyplouvá z Anglie a odvíjí nekonečný kabel. Každou hodinu je položeno osm kilometrů! Dnem i nocí pluje loď a pokládá kabel. Dnem i nocí klesá kabel na dno oceánu. Dnem i nocí narůstá spojení mezi Starým a Novým světem. 27. července 1866 doplouvá loď k americkým břehům a posádka vytahuje západní konec kabelu na břeh! Spojení je navázáno a kabel funguje. Field triumfuje.

8. září 1866 je druhým šťastným dnem. Field nachází ztracený kabel z roku 1865 a dovádí ho rovněž k pevnině! To už je úplný triumf! Mezi Evropou a Amerikou leží najednou dva telegrafické kabely. Rok 1867 je prvním rokem pravidelného spojení mezi dvěma kontinenty oddělenými oceánem. Kabely obepjaly Zemi.

Obr. v titulku C. W. Field

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.