Jak Alexander II. prodal Aljašku

V březnu 1867 ztratila Ruská říše významné území. Skutečnost je taková, že rozhodnutím císaře Alexandra II. byly Liberator, Aljaška a Aleutské ostrovy prodány Spojeným státům.
V 19. století připojily USA k sobě nová území: kupovaly pozemky od Francouzů, nakoupily Kalifornii od Mexika, připojili Texas. Brzy přišla řada na Aljašku.

Aljašku objevili v roce 1732 ruští námořníci a zeměměřiči. Za oficiální datum objevení se však považuje pozdější období – 1841. Čest prvního objevitele patří kapitánu Čirikovovi. Aljaška byla tak mimochodem jediným velkým majetkem Ruské říše mimo Eurasii.

Této zemi však nepřikládal ruský vládce příliš velký význam – novou zemi ovládli pouze ruští obchodníci, zakládali osady a obchodovali s Eskymáky. Stát jako takový se na tomto procesu nezúčastnil.

Když zde kolonisté vyhubili místní faunu, zejména mořské vydry a bobry, ztratili ruští obchodníci veškerý zájem o pobyt v zámořském území. Země nebyla ovládána a nebylo zde dost lidí.

V prosinci 1866 se konalo zvláštní setkání, kterého se kromě cara Alexandra II., zúčastnil velkovévoda Konstantin, zástupci admirality, ministr financí a ruský velvyslanec v Americe. Bylo jednomyslně rozhodnuto prodat Aljašku. Zbývalo jen přesvědčit USA, aby studenou a nepotřebnou zemi koupily. Car Alexander II. (1855-1881) nařídil zemi prodat, ale ne levněji než za pět milionů dolarů.

Podle dostupných zdrojů ruský velvyslanec v Americe utratil značné částky na úplatky a prosazování názoru v zahraničních novinách, že koupě Aljašky je výhodná. Působivé množství peněz bylo také vynaloženo na úplatky vyšším úředníkům v americké vládě.

V důsledku toho byla Aljaška prodána za sedm milionů dolarů. Převedeno na rubly se ukázalo, že částka je velmi, velmi skromná. Brzy se ukázalo, že Američanům se investice velmi vyplatila – na novém americkém území bylo stokrát více zlata, začala slavná „zlatá horečka“. Co můžeme říci o zásobách ropy – to se vůbec nedá srovnat.

Na podzim roku 1867 se konal slavnostní ceremoniál: ruská vlajka byla stažena, a na jejím místě začala vlát vlajka americká.

Převedeno na procenta – Ruská říše ztratila asi deset procent svého území. Američané k sobě připojili čtyřicátý devátý stát.

Je zvláštní, že těch sedm milionů dolarů nikdy nedorazilo do Petrohradu. Část této částky byla vynaložena na úplatky a odměny, část si nechal pro sebe Eduard Stekl, ruský velvyslanec ve Spojených státech. Všechno ostatní bylo odesláno do Londýna bankovním převodem. Zlaté pruty, zakoupené v Londýně za toto množství, byly naloženy na loď. Loď se bohužel potopila na cestě do hlavního města Ruské říše!

Otázka zůstává – bylo na té lodi nějaké zlato?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.