Cesta do Běloruska (3)

belarusDruhý den v Brestu

Po předchozím velice namáhavém dni vstáváme pozdě. Ráno dopisuji deník, který jsem nestihl ještě dopsat a obohatit čerstvými zážitky. Kolegové řeší dopolední program s naším hostitelem a po bohaté snídaní – všeobecné ruské tradiční pohostinnosti se vydáváme ven.

Dnes máme v plánu návštěvu místního obchodního centra a městského parku, který je prý nově zrekonstruovaný. Cestou navštěvujeme místní muzeum, které ve dvou patrech nabízí přehled běloruské fauny a flóry. Dále zde je sekce věnovaná ochraně přírody a havárii elektrárny v Černobylu – ta je poměrně bolestně zapsána v běloruské historii. V horním patře jsou technické zázraky z dob SSSR a samozřejmě nechybí ani historie 2. sv. války.

muzeum Brest

Po prohlídce se vydáváme do nákupního centra podívat se, nakoupit suvenýry a dát si něco malého k jídlu. Dáváme si mléčný koktejl se zákuskem – mléko chutná přesně jako ruská zmrzlina prodávaná u nás. V nákupním centru zjišťujeme, že se zásobováním zbožím zde není vůbec žádný problém. Nedostatek nehrozí a mají zde všechno podobně jako u nás. Vydáváme se do parku, kde uprostřed je velké jezero s mostem. Celé to působí velmi romanticky a je zde mnoho překrásných běloruských děvčat. V parku je i jedna z restaurací, do které po procházce jdeme posedět. Ačkoliv restaurace patří mezi dražší (důvodem je hlavně to, že restaurace sloužila svému účeli již za cara), ceny jsou plně srovnatelné s běžnými pražskými cenami. Dávám si DRANIKI S GRYBAMI – to jsou zvláštní bramboráčky, podávané s hříbky smaženými na cibulce a celé polévané smetanou. Chutnají výborně. Prohlídku města ukončujeme pozdě a jdeme spát. Jsme uneseni atmosférou, neboť jsme čekali zem plnou nesvobody, ale opak je pravdou.

ostrov park

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.