NĚMECKO VE STRATEGICKÝCH SOUVISLOSTECH (3)

logoBarcelonský proces

V Barceloně se uskutečnila 27. – 28.11.1995 „Eurostředomořská konference ministrů zahraničí“. Byla přijata dohoda o partnerství mezi 15 zeměmi EU a 12 zeměmi jižního břehu Středozemního moře. S Alžírskem, Palestinskou správou, Kyprem, Egyptem, Izraelem, Jordánskem, Libanonem, Maltou, Marokem, Syrií, Tuniskem a Tureckem.
Byl přijat závěr. – definovat společný prostor míru, vybudovat zónu prosperity, prosadit zónu volné měny a prosazovat koncepci sbližování národů.

SRN přijala závěr – působit v dané oblasti na těsnější politickou a vojenskou spolupráci. Ve Středomoří vytvořit nové ekonomické partnerství. Vývoj v právní oblasti má směřovat k vytvoření demokratických institucí a svobodných sdělovacích prostředků.

Globalizace

Internacionalizace výrobních sil, obchodních, hospodářských a jiných vztahů ve světě (globalizace) je objektivní vývojový proces. Uvolnil celosvětový prostor velkokapitálu.
Procesy, které probíhají, jsou z části kontrolovány velkokapitálem, ale ve značném rozsahu probíhají nekontrolovaně. Mimo kontrolu národních vlád, bank atd.

V únoru 2000 anglická společnost „VODAFON-AIRTUSCH“ po tříměsíčním tvrdém konkurenčním boji porazila a získala za 198 miliard dolarů velký německý koncern MANNESMAN. Tím získala přední místo v mobilních komunikačních systémech ve 180 zemí světa se 42 miliony telefonních účastníků. „Tohle všechno obrací Německo naruby, někam jinam, než si přejeme“.Řekl vysoký úředník Deutsche Bank. Tato banka a Dresdner Bank spojily své síly, kapitál, aby podobným krokům zabránily.

Americká doktrína „Spojené vize 2010“ z roku 1998 uvádí, že „USA budou i nadále chápat globalizaci především ekonomicky“.G. Bush v únoru 2004 řekl, že „kdyby selhala globalizace, bude to Amerika, která se dostane do krize …“

Spolkový kancléř Gerhard Schröder 26. února 2004 ve své přednášce před Radou pro mezinárodní vztahy v Chicagu uvedl, že USA a Německo „musí přesvědčit lidi, že globalizace, globální ekonomika a volný světový obchod nabízejí nejlepší šance rozvoje pro nás všechny …“

Při všech jednáních SRN – USA v posledním období je zvýrazňována potřeba účinné vojenskostrategické ochrany procesů globalizace. USA požadují, aby SRN pomohla USA v otázkách vyšších finančních výdajů na vojenský výzkum. USA vydávají do této oblasti na 36 38 miliard dolarů, Evropa jen 9 miliard.

Doc. PhDr. Josef Groušl, CSc.

Pokračování

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.