Těžký život lékaře

logo Není spravedlivé, když se společnost do lékářů neustále naváží a závidí jim jejich platy. Plat lékaře je daleko více zasloužený než plat kohokoliv jiného. Zdraví je přeci nejdůležitější u největší části populace – tvrdí výzkumy hodnotového žebříčku. Neustálé změny zdravotního systému v ČR po roce 1989 neznamenali pro kvalitu zdravotní péče nic dobrého. 

 

Lékaři utíkají za vyším příjmem do zahraničí, je nedostatek zdravotních sester. V hiearchii zdravotního personálu vládne karierismus i šikana. Lidský přístup se nahradil profesionálním. Do nemocnice na práci je přijímán kdokoliv, aniž by na tak náročnou práci měl fyzické či duševní předpoklady. Časem se nakupí více problémů na oddělení a tak vznikne aféra. Špatná atmosféra na pracovišti umožní kauzu heparinového vraha a pod. Stejně špatně jsou na tom i soukromí ambulantní lékaři, kteří se musí starat kromě ošetřování nemocných o účetnictví a vlastní vzdělávání a nakonec o svou rodinu. Takže jim zbývá skutečně málo času pro sebe. Jejich práce není jen v ordinačních hodinách, ale pracují i doma. Školení mají skoro každý týden.  Na něm musí sledovat nové trendy v léčbě onemocnění a nové léky. Za to dostávají kredity, které jim umožní dále a dobře vykonávat svou praxi. Na školení je zvou dealeři firem, kteří je navštěvují na pracovišti. Informují je i o slevách léků a v kterých lékárnách je lék levnější.
Těžké pro doktora je v ordinaci hlídat limity od zdravotních pojišťoven na předepisování léků a doporučená vyšetření. Lékař je tak postaven před dilema léčit lidi podle svého svědomí nebo riskovat pokutu od pojišťovny a tedy léčit zdarma. Při tom stále při práci jim nad hlavou visí trest vězení za ublížení na zdraví, když udělají chybu. Ale lékař si nemůže dovolit udělat chybu, přestože chybovat je lidské. Takže tuto práci a zodpovědnost jim ní co závidět, ta si zaslouží daleko větší plat než mají. Výdělek lékaře je navíc limitován počtem lidí, které je schopen v ordinační době vyšetřit. Odpoledne, když je hodně pacientů, tak mu již mnohdy nezbývá mnoho sil.
Lékařům pomůže a pacienty zachrání před případnou chybou, zájem o své zdraví. Informace pro pacienty sepsali na ministerstvu zdravotnictví http://knihabezpeci.mzcr.cz/ i neziskové organizace www.koaliceprozdravi.cz. Nejdůležitější poučkou je: na všechno se zeptat. Když budou mít pacienti přehled o tom, jaké léky užívají včetně jejich síly, budou mít s sebou zprávy z minulých vyšetření i od jiných doktorů, tak vyšetření urychlí a zkrátí dobu čekání v čekárně.
Vědci neví proč vzniká rakovina, mluví jen o jakýchsi ovlivňujících faktorech. Jak tedy může někdo zodpovídat za své zdraví, když onemocní i nekuřák, štíhlý a sportovec? Proč za zdraví musí každý platit i ti co si nevydělávají? V USA když nemají pacienti peníze, tak je neošetří, neoperují. Doufám, že lidé nechtějí to samé tady.
Systém zdravotnictví není legrace a to o co usiluje vláda, je přinejmenším nezodpovědný hazard se zdravím a životy nás všech. Kvalitní práce ve zdravotnictví potřebuje především jistoty a klid a ne honbu za penězi. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.