Vstřícná gesta

korea_northSeverní  Korea – Bill Clinton  vyjednal milost, je titulek, který  uveřejnily  snad  všechny  masmédia a to nejen  u  nás. Vstřícnost  jakou  v tomto případě udělala Severní  Korea, tedy KLDR potažmo  Kim  Čong Il ke  státu,  jenž  jeho  území  ve zničujících  válkách  zasypal  kde jakým biologickým svinstvem a málem srovnal  se zemí,čímž napáchal  zničující škody na  přírodě, majetku a  lidských životech, je okázalým  gestem, jenž  je třeba  Spojeným státům neustále do očí připomínat ve smyslu toho, že když se chce, tak všechno jde a všechno lze srovnat k oboupolné  spokojeností.

 

 Myslím si, že v současné době je hegemon a nadřazenost Spojených států již tá tam, že nelze svět, potažmo státy vydírat válečnými konflikty, či je vydírat ekonomický a využívat  jejich  nerostná  bohatství  ve svůj prospěch tím, že dopomohou ke státním převratům a instaluji v nich proamerické loutkové  režimy.  Svět  se dostává do roviny toho, že ne agrese, ale slušnost se  mnohdy vyplácí a sklízí své ovoce.

Ať  je  korejskému  režimu podsouváno  cokoliv a  propaganda  je v tomto směru i  u nás ke KLDR nelítostná a to dle toho, jak mnozí  mocní chápou tento svět a v něm i vývoj v různých společenstvích tohoto světa jenž neodpovídá jejich představám, pak  v tomto případě lze  říci, že to  bylo ze strany KLDR  velice  vstřícné  gesto. Ač  je čin Leonové či Lingové jakkoli komentován, pak  je třeba na rovinu  říci, že  byl nepřátelský  ke  KLDR a  pokud jde o nedovolené překročení hranic státu z úmyslem, který je  možné charakterizovat  i jako špionáž, pak vstřícný  krok  KLDR je třeba  velice  vysoko ohodnotit  a ne tak  zlehčovat či komentovat jizlivými poznámkami, jak se to stalo  v naších masmédiích.

Bývalý  prezident  Spojených států Bill Clinton opět prokázal, proč  je pořád ve světě oblíben a uznáván coby světový politik, že patřil v minulém století k vynikajícím světovým politikům a je  třeba říci, že má stálé vysoké politické i společenské renomé ve světě. Proto se není čemu divit, že byl tak srdečně přijat i v  KLDR, vztahy mezi oběma  zeměmi  byla  za jeho vlády na velice  dobré  úrovni. Myslím si, že to nebyla jen jeho soukromá iniciativa, aby navštívil Pchjongjang, že dostal požehnání od  dnešní  vlády Spojených států a  v jeho návštěvy přinesla  i kýžený  úspěch v tom, že  obě  ženy  dostaly  milost,  byly propuštěny a  mohly odjet do Spojených států. KLDR opět prokázala, že  když je s ní  slušně jednáno, tak lze  mnohé dosáhnout.

V této souvislosti nelze  nevzklenout, že Spojené státy, potažmo  její administrativa  na obdobné činy a slova o  vstřícností  neslyší. Připomenu osud  pětice  Kubánců, jenž Spojené státy  drží  ve  věznicích, ačkoli se  proti  Spojeným státům nedopustili žádných trestných činů, natož  špionáže. Pomohli rozkrýt  nepřátelská protikubánská teroristická centra na  území Spojených států a jejich  plány, stejně  tak  prokázali, že se jim dostává  nemalé pomoci od CIA a  že  ona stoji  za mnohými  teroristickými činy proti území Kuby, které  způsobily nemalé  hospodářské a ekonomické škody, ale staly také mnoho lidských životů. Proto ona pětice  byla  v zinscenizovaném soudním procesu odsouzená k nevídaným trestům odnětí svobody a jsou  to  Spojené státy, které neslyší hlasy mezinárodního společenství, lidí, jenž mají  stejné renomé, jak  Bill Clinton, či mají  různá světová vysoká a významná ocenění, ale  i protesty statisíců obyčejných lidí, jenž  tento případ  znají a protestují proti takovýmto praktikám, aby  bylo  spravedlností  učiněno zadost a  tito  lidé byli osvobození a byl jim umožněn  návrat  do  vlasti. Nelze  nevzpomenout  i to, jak se americká  administrativa chová k rodinným příslušníkům těchto nevinně odsouzených, když  jim upírá víza k návštěvám a  to  dlouhodobě, což  lze okomentovat  i tím, že je na štíru v otázce  lidských práv a  mezinárodních dohod a umluv.

Myslím si, že  když je dobrá vůle, pak jde   vše, což si myslím, že  Spojeným státům vždy chybělo  nadále chybí. Hillary Clintonova svými nedávnými výroky na adresu KLDR jen potvrdila, že americká administrativa ještě nepochopila, že svět  se změnil, že  nadvláda Spojených států nad  světem končí i díky současné hospodářské  krizi, kterou mají ač se to komu líbí  nebo nelíbí na svědomí právě Spojené státy a  že  by mělo dojít  z jejích strany  ke změně postojům a  rétoriky k jiným státům. Je  nejvyšší čas, aby pochopily, že povýšenost nikdy nic dobrého  nepřinesla a nepřinese.

Januš Adamus

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.