Rajko Doleček: Obhajoba generála Ratka Mladiće a dr. Radovana Karadžiće

sfrjČasto první dojem a první slova lidí, s kterými jsme se setkali, zůstanou v našich představách na celý život. Někdy je to dojem příjemný, na který rádi vzpomínáme. Takové příjemné vzpomínky mě váží na setkání s generálem Ratko Mladićem a dr. Radovanem Karadžićem, prezidentem Republiky Srbské (RS) v Bosně a Hercegovině (BaH).

Při prvním setkání s modrookým generálem Mladićem jsem si na celý život zapamatoval jeho slova: „Já jsem již třetí generace Srbů, kteří nepoznali své otce, protože zahynuli ve válce, dokud jejich synové byli ještě malí.“ Ratko se narodil v bosenských horách blízko města Kalinoviku (1943), jeho otec Nedjo padl (1945) v boji s chorvatskou fašistickou organizací ustašovců, podporovanou při genocidě Srbů i částí Muslimů z BaH. Když jsme s generálem probírali justiční podvod, zvaný ICTY, tj. Mezinárodní trestní tribunál pro válečné zločiny v někdejší Jugoslávii v Haagu, řekl mi: „Já osobně půjdu do Haagu, jakmile se tam dostaví američtí generálové, kteří vedli válku ve Vietnamu a britští, kteří válčili na Falklandských ostrovech“. Kromě společných fotografii s generálem, mám knihu o něm, kterou napsala Ljiljana Bulatovićová, s přátelským věnováním Mladiće.

Čtěte dále : http://www.czechfreepress.cz/svet-kolem-nas/rajko-dolecek-obhajoba-generala-ratka-mladice-a-dr.-radovana-karadzice.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.