Tak trochu jiné noviny – Morning Star

logo„Jsou poněkud tenké, že ano?“ Je-li tohle první věc, která vám přišla na mysl, když jste poprvé otevřeli The Morning Star, nejste první, koho to napadlo. Ale možná si také všimnete, že v nich nejsou žádné drby o celebritách, jež zaplňují značné procento jakýchkoli jiných novin. A jsme jediným celonárodním deníkem v Británii, jenž nikdy nezakolísal v podpoře prostých lidí, bráníc jejich práva a služby, na nichž jsou závislí.

 
Což ale není to jediné, čím se liší Morning Star, jedno z nejlépe udržovaných tajemství Británie. No, s jakou radostí bychom byli členy domácnosti, ale máme omezený nabídkový rozpočet a tak nás v televizních přehledech tisku neuvidíte moc často. Takže opět, pro státní aparát asi hovoříme příliš zpříma, takže by nejraději viděli, jak mizíme. To v úmyslu nemáme.   

KDE DOSTANU VÝTISK?

Morning Star je dostupný jako každý jiný tisk. Často už možná jsme u vás na stánku, ale omezení v dodávce tiskovin, distribuovaných v Británii – což začalo, když Rupert Mudroch rozflákal v 80. létech starý způsob běhu věcí –  pro nás udělalo složitým zůstat na pultech, když si nás koupíte jen občas nebo vůbec. Už jste zřejmě shledali, že tiskovina zmizí úplně, když ji nekupujete pravidelně. Na opačné stránce je právě ten formulář, jaký musíte do stánku přinést. 

JSTE POUHÝM KOMOUŠSKÝM PLÁTKEM

Pokud slovo komunista u vás vyvolává představy zlých Sovětů, intrikujících, aby se zmocnili světa, zřejmě se tak trochu příliš díváte na filmy s Jamesem Bondem. Ve skutečnosti má komunistická strana dlouhou historii společenského aktivismu v Británii – od násilného průniku to stanic podzemní dráhy, aby měli Londýňané útočiště při Blitzkriegu, aby odolali fašismu i velkostatkářům při stávkách nájemníků. 

morningTakže Morning Star nemá problémy být oceňován svojí klientelou, což je každým rokem potvrzováno na shromážděních družstva, které jej vlastní. Jeho čtenáři přišli ze všech druhů prostředí a všech politických zabarvení, od Labour přes Zelené až po žádné. Vlastní jej Lidová tisková společnost, sdružení (družstvo) čtenářů. Podíl si může zakoupit každý. Naším cílem je říznout přímo do jádra věci, abychom vám řekli, co se kolem nás doopravdy děje, a především motivovat lidi, aby konali ve snaze to změnit. Určitě nečekáme, že budete souhlasit s každým slovem. 

Pomozte nám prorazit Murdochovo sevření

Na začátku měsíce jsme vyslali nouzové volání pro 75 000 £ a byli jsme překvapeni rychlostí reakce. Stále se snažíme shromáždit 138 000 £, abychom se přenesli přes problémy s ochromenou distribucí, zaviněné nadvládou velkých titulů. Jsou ale praktické způsoby, jak nám můžete pomoci, aby se zprávy dostaly až k vám. 

1.    Čtěte nás každý den, aby list zůstal ve vašem místním krámku – jakmile zůstane byť jeden den neprodaný, distribuce bude rychle zastavena.
2.    Kupuje-li ve vašem krámku svůj obvyklý výtisk někdo jiný, tlačte na prodejce, aby objednal další výtisk
3.    Snažte se zajistit, aby prodejci ve vašem okolí měli tyhle noviny nápadně umístěné na pultě
4.    Využijte naše speciální závěsné zařízení, abyste dostali noviny na shromáždění nebo měli u sebe výtisk k předvedení. Kontaktujte naši šéfku distribuce Bernadette Keaveneyovou na (+44) 07780 220 391 nebo berniemorstar@aol.com pro další detaily
5.    Přihlaste se o naše e-mailové zpravodajství (our email newsletter ; celý výraz je původní internetový odkaz; pozn. překl.) a zapojte se pro příští rok do našeho Projektu 2012, jehož cílem je přivést vás coby čtenáře blíž k nám, abyste nám pomohli růst.

Přidejte se

•    Pokud vám pak vaše finance dovolí, staňte se pravidelným přispívatelem do Bojového fondu (the Fighting Fund), jenž přispívá k našim každodenním financím
•    Staňte se akcionáři – podílníky v listu, což vám dá právo hlasovat na výročních shromážděních Lidové tiskové společnosti, která Morning Star vydává
•    Zapojte se do skupin našich čtenářů a příznivců – viz stránka s nadcházejícími akcemi
•    Posílejte e-maily na newsed@peoples-press.com, máte-li příběh, jaký by Morning Star měl vyprávět.

Volání po záchranném lanu: Zachraňte Star

Tisíce lidí po celé Británii si zítra poprvé přečte Morning Star díky dvaceti tisícům rozdaných výtisků, jež zaplatila celá řada odborových svazů. Oddělení distribuce bylo zavaleno žádostmi o zvláštní vydání pro druhou nabídkovou akci ihned po podobné operaci z 26. března. Přísliby k výzvě na záchranu listu pokračovaly i dnes, kdy po rekordních osmi dnech byl překonán počáteční cíl 75 000 £. Stovky darů od jednotlivců ve výši od 1 £ až po 5 000 £ už jsou na cestě k listu. Výzva také zajistila šéfredaktorovi Billu Benfieldovi vzácnou chvilku – polední vysílání ve stanici BBC Radio 5, kde vysvětlil situaci, v jaké se list ocitl.

Něco z toho předložil v článku minulý týden. Vysvětlil v něm, že ačkoli byla okamžitá hrozba, že na list nebudou peníze, zažehnána, zůstala otázka dlouhodobé situace kvůli potížím s každodenní distribucí.

Čtenáři byli vybídnuti, aby setrvali v dotacích do vánoční uzávěrky, aby bylo dopředu shromážděno 138 000 £, předpokládaných k zaplacení účtu požadovaného pro novou, již zaručenou distribuci.

„To je ohromná částka peněz pro zle postihované malé noviny, jež musely dokonce požádat své čtenáře o hotovost ke přežití, ale bohužel to je množství, k němuž se v těchto dnech musíme dopracovat, a, chceme-li jí dosáhnout, je to náš cíl“, napsal Bill Benfield. „Už teď jste dokázali nemožné – ale usilujeme i o zázrak.“ 

P.S. (douška redaktora): „Pokud se vám tento článek líbil, přemýšlejte o přispění do Bojového fondu Morning Staru, aby bylo zajištěno, že udržíme vydávání vašeho listu.“ (douška pod každým článkem internetové verze listu; pozn.překl.)

P.P.S. (douška překladatele): Morning Star bojuje více či méně o přežití výše uvedeným stylem přes 30 let; už počátkem 80. let uveřejňoval seznamy těch, kteří přispěli na to, „abyste si mohli koupit a přečíst dnešní vydání“. První internetová verze deníku byla placená, bezplatně přístupná je na www.morningstaronline.co.uk přibližně 5 let. O návratu ke zpoplatnění se neuvažuje. Překlad podrobností o finanční podpoře předkládám jen kvůli zachování autenticity článku.

The Morning Star 29.11.2011 (překlad V.S.) 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.