»Myslíte to vážně?«

logoKaždoročně uděluje blog Conna Hallinana „Zprávy z okraje“ (Dispatches From The Edge) cenu novým příběhům a zpravodajům, kteří spadají do kategorie „Myslíte to vážně?“. Tady jsou ceny za rok 2011.   

Zlatý citrón (The Golden Lemon Award)

firmě Lockheed Martin, největší zbrojní společnosti na světě, jejíž stíhačka F-22 Raptor má jakési „provozní“ problémy: piloti nemohou dýchat.

Americké vojenské letecké síly (U.S. Air Force) byly nuceny stáhnout svoji flotilu sto šedesáti F22 – kus za 150 mil. $, nejdražší jednomístná stíhačka na světě – když piloti začali zažívat „symptomy podobné hypoxii“ (nedostatečné okysličení organismu; pozn.překl.) z nedostatku kyslíku. Ale společnost to napravila, alespoň podle vice-presidenta společnosti Lockheed Martin Jeffa Babioneho, který řekl, že je „hrdý, že je součástí“ týmu, jenž dostal stroj, neviditelný pro radary, zpět do vzduchu – na pět týdnů. Když problémy pilotů pokračovaly, flotila F-22 byla opět stažena na zem. 

Podle Air Force nedokáže nikdo rozřešit, proč se kyslík nedostává k pilotům, ale „piloti podstoupí psychotesty“. Aby se vidělo, zda mohou piloti létat bez kyslíku?

Hned za vítězem v této kategorii je Lockheed Martin F-35, s 385 mld. $ nejdražší zbraňový systém v dějinách USA. Cena samotného F-35 vyskočila z 69 mil. $ na 113 mil. za stroj, a zatímco ten je tak levnější než F-22, USA mají v plánu časem nakoupit 16x více strojů F-35 než F-22. zdá se, že stíhačka F-35 má „trhliny“ a „místa, jež se přehřívají“, k nimž je podle ředitele programu vice-admirála Davida Vendeta „těžké se dostat“.  

Dispatches navrhuje, aby Air Force dodaly pilotům balíky ledu a nějaké dobré lepidlo.

Cena P. T. Barnuma (The P.T. Barnum Award)

Dennisu Montgomerymu, počítačovému programátorovi, který připravil vládu USA o něco přes 20 mil. $. Montgomery tvrdil, že má programové vybavení, jaké umí vystopovat teroristická spiknutí, skrytá v pořadech v Kataru sídlící arabské sítě zpráv Al-Jazeera. Říkal, že jeho program také umí vypátrat nepřátelské ponorky a identifikovat teroristy na videích Predator drone.

Bushova administrativa brala jeho tvrzení tak vážně, že v prosinci 2003 obrátila nazpět lety z Británie, Francie a Mexika proto, že program „objevil“ informace o letech, vložené do pořadu televize Al Jazeera. Bílý dům v obavě, že by letadla mohla být použita k útoku na cíle v USA, uvažoval o jejich sestřelení.

CIA posléze došla k závěru, že software byl padělek, ale raději než aby ty, kdo za podvod mohou, pokárala,  oba muže, Donalda Kerra a George Teneta, podržela. Špionážní agentura se také neobtěžovala to říci někomu z armády, takže letecké síly USA koupily v roce 2009 falešný software za 3 miliony $.

Cena Northcote Parkinsona (Northcote Parkinson Award)

ministerstvu obrany USA za podporu výroku britského sociologa, že „práce se šíří tak, aby vyplnila čas, jenž je k dispozici k jejímu dokončení.“ Parkinson – odborník společenských věd se zlomyslným smyslem pro humor – byl najat po II. světové válce, aby posoudil budoucnost britského Královského námořnictva. Došel k závěru, že vzhledem k hluboké vojenské lásce k efektním zlatým prýmkům a k jejímu sklonu k byrokracii by časem mohlo být víc admirálů než lodí. Netřeba říci, že se přesně tak stalo.        

Ale nejsou to jen Britové, kdo prahne po zlatých epoletách. Podle Projektu vládního dozoru (POGO) braná moc USA přidává do svých řad prýmky rekordním tempem. Zatímco řady poddůstojníků vzrostly od roku 2001 do 2010 o 2 procenta, počet tří- a čtyřhvězdičkových generálů a vlajkových admirálů vzrostl o 24 procent, jedno- a dvouhvězdičkových generálů a admirálů o 12 procent a nižších důstojníků o 9,5 procenta.  

Bývalý ministr obrany Robert Gates zkoušel řady nejvyšších hodností omezit, ale když na jeho místo nastoupil Leon Panetta, škrty zastavil a přidal dalších šest generálů. Skutečností je, že Pentagon v době, kdy v očekávání konce války v Iráku snížil stavy poddůstojníků o 10 000, přidal 2 500 důstojníků. Podle POGO, „dnešní braná moc je finančně nejzatíženější silou v dějinách USA“. POGO odhaduje, že létech 2012 – 2021 šest generálů, které Panetta jmenoval, přijde daňové poplatníky na 14 milionů $.

Ale i to může mít své meze. Generálové ani admirálové nebojují, to je věc poddůstojníků. Při tomhle tempu se USA zbaví vojínů a běh války bude ponechán generálům a admirálům. Půjde-li to takhle dál, Dispatches předpovídá, že vypukne pacifismus.

Cena za popletené priority (The Confused Priorities Award)

je trojcestná vazba mezi britským premiérem Davidem Cameronem, kanadským premiérem Stephenem Harperem a bývalým irským Taoiseachem (premiérem) Bertie Ahernem.

Uprostřed programu krutých úspor, s mohutnými škrty sociálních výdajů, vydala Cameronova konzervativně-liberální vláda 40 mld. dolarů na novou generaci ponorek s raketovými střelami. Zatímco britský ministr obrany Liam Fox řekl, že ponorky jsou nutné k zachování jaderné hrozby země, kritici říkají, že program je ve skutečnosti předstíráním práce pro BAE Systems, ve Velké Británii sídlící zbrojařskou společnost, která vytvoří nový zbrojní systém.

Kanadský premiér Harper se dostal do kroužku vítězů tím, že vydal přes 100 mil. dolarů na jednání okresních summitů a reprefondy pro člena kabinetu konzervativců Tonyho Clementa. Výdaje obsahovaly 13 711 dolarů za svítící náramky (míněny světélkující ozdoby, známé z diskoték), 62 mil. za ubytování a 4,3 mil. za dočasné oplocení, aby udrželi Kanaďany stranou od jezera, kde schůzka Skupiny osmi probíhala. Polovina peněz, daných na summit, byla použita k vybudování správní budovy v jednom senátním obvodu, a zároveň k rozvoji letišť a komunit, u kterých mohl člen kabinetu k tomu získat půjčku. Mezitím Harper snížil výdaje na zdravotnictví a vzdělání a ubral 200 mil. dolarů z ochrany a sledování životního prostředí.        

Ahern, šéf Irského parlamentu v létech 1997 – 2008, dohlížel na bublinu bankovních spekulací a spekulací s nemovitostmi, jež zničila irskou ekonomiku v r. 2008. Ahern tvrdil, že mu nikdo neřekl, že finanční situace je tak hrozná, ačkoli průzkum nezávislého analitika Roba Wrighta shledal, že vláda Fianna Fail byla opakovaně varována před blížícím se krachem. Na otázku, čeho lituje nejvíc, Ahern odpověděl, že to byl neúspěch budování stadionu, jaké mají arabské státy. „Myslím, že je nešťastné, když vidím státečky jako Katar a Kuwajt…hovořit o jejich deseti stadionech, a my jsme nikdy nedokázali získat ani jeden národní stadion. To by byl úspěch, o jaký jsem tvrdě usiloval, ale nikdy jsem jej nedosáhl.“

Cena bílého slona (The White Elephant Award)

řecké armádě za  zvažování o převzetí čtyř set tanků M1A1 Abrams od USA. „Je to bezplatná nabídka,“ řekl mluvčí řecké armády Yiannis Sifakis.

No, jistý druh bezplatné nabídky. Abrams, hlavní bitevní tank USA, je 67,6 tuny vážící monstrum, jež spálí 10 galonů (37,854 l) benzinu jen aby nastartovalo, a má spotřebu 1,6 galonu na míli (necelé 4 l na 1,4 km). A doprava tanků do Řecka přijde na 11 milionů dolarů.

Mezitím vláda řeckých socialistů propustila desetitisíce dělníků, zkrátila mzdy, rozbila zdravotní péči, zvýšila daně z obratu a zvýšila věk odchodu do důchodu. Velká města zachvátily masové demonstrace a generální stávky a zem je na okraji bankrotu. Možná si armáda myslí, že budou-li se německé banky snažit zemi znovu ovládnout, oněch 400 tanků Abrams by se mohlo hodit (pokud si Řecko bude moci dovolit palivo k jejich provozu). 

Cena doktora Frankensteina (The Dr. Frankenstein Award)

bývalé ministryni zahraničí USA Madeline Albrightové za její sponzorování kosovského premiéra Hashima Thaciho, muže obviněného z vraždění srbských vězňů během války v Jugoslávii v r. 1999 a z prodeje částí jejich těl.

Ve zprávě o skandálu v Counter Punch, reportérka Diana Johnstoneová, autorka knihy „Bláznivá křížová výprava: Jugoslávie, NATO a sebeklam Západu“, cituje zprávu švýcarského senátora Dicka Martyho, týkající se někdejšího velitele Kosovské osvobozenecké armády Thaciho, který za války řídil „bezpečné domy“, kde byli srbští vězni mučeni a zabíjeni. Martyho vyšetřování hradilo Parlamentní shromáždění rady Evropy, organizace pro lidská práva se 47 členskými státy.

Neudaný, ale zjevně nízký počet vězňů byl převezen v náklaďácích do operačního prostoru nedaleko tiranského mezinárodního letiště, z něhož se čerstvé orgány daly rychle dopravit k příjemcům“, uvádí Martyho zpráva. „Zajatci byli zabíjeni, obvykle střelou do hlavy, předtím, než jim byl vyoperován jeden nebo i více orgánů.“ Nejčastěji byly zřejmě získávány ledviny. Thaci je také napojený na obchod s heroinem a na prostituci.

Albert (Holbrooke) a jeho již zesnulý poradce Richard Holbrooke tlačili Thaciho do vedení Kosova během rambouilletských jednání, vedoucích k válce. Podle Johnstoneové bylo mnohem víc prominentních předáků kosovské delegace pro tyto rozhovory odstrčeno, a Thaci, v kruzích prosazujících zákony známý jako „had“, se stal tváří albánského odštěpeneckého hnutí.

Když byl tázán na Martyho zprávu,  mluvčí ministerstva zahraničí USA Phillip Crowley řekl, že Američané pokračují ve spolupráci s Thacim, protože „každý jedinec kdekoli na Zemi je nevinný, dokud není dokázán opak“. Samozřejmě pomáhá i to, že Thaci odsouhlasil výstavbu rozlehlé základny USA v Kosovu, Camp Bondsteel, což dalo Spojeným státům první vojenský opěrný bod na Balkáně.

The Surreal Award ministerstvu spravedlnosti USA za konečný souhlas, že právníci obhajující vězně na Guantanamu mohou nahlížet do tajných spisů, jež byly prvotně zobrazeny na webových stránkách WikiLeaks. Ministerstvo nařídilo, že právníci mohou nahlížet do dokumentů, ale nemohou materiály stahovat, uchovávat, tisknout nebo šířit; advokát  David Remes o nařízení řekl, že je „stále fantaskní“.

The Grinch Award Mezinárodnímu měnovému fondu (IMF)

za stížnost, že v Kolumbii je příliš vysoká minimální mzda, což zvyšuje cenu práce. Kolumbijská minimální mzda je 1,80 $ za hodinu a dělníkům, pracujícím na plný úvazek, přináší měsíčně kolem 300 $.

Cenu za přepisování dějin (The Historical Re-write Award) Jean-Francoisovi Copeovi, generálnímu tajemníkovi konzervativního Svazu za lidové hnutí francouzského presidenta Nicolase Sarkozyho, muže, který stál za zákazem nošení burky. Cope zorganizoval konferenci o zesvětštění, jež podle francouzského premiéra Francoise Fillona vedla k ocejchování Muslimů.

Cope obhajoval konferenci coby „kontroverzní, ale nutnou“, a dodal, že „hodnoty Francie jsou stejné jako Tří mušketýrů: volnost, rovnost, bratrství.“ Krom toho, že román Alexandra Dumase se odehrával v roce 1625 a mušketýři bojovali za Ludvíka XIII a katolickou církev, »volnost, rovnost, bratrství« bylo heslo francouzské revoluce z r. 1789, takže s feudálním dvorem Bourbonů příliš spjato nebylo.

Cenu za přizpůsobivý jazyk (The creative Language Award)

Obamově vládě za to, že popřela, že americké bombardování Libye znamená válku. Podle Bílého domu to byla „časově omezená vojenská akce s omezeným dosahem“.

Conn Hallinan, Dispatches from the Edge (překlad Vladimír Sedláček)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.