Země a symboly (2)

john-bullV symbolických postavách — hrdinných nebo komických a někdy i satirických — jsou často ztělesněny nejenom charaktery jednotlivců, ale i rysy národů, států  jejích politického zřízení. Tyto postavy vytváří lid, spisovatel či malíř. Stalo se už tradicí mnoha zemí vytvářet své typické národní postavy. Jedním z nich je Johna Bull.

 


Příběhy Johna Bulla

Tlustý Angličan s licousy, v cylindru se stuhou z britské vlajky — to je klasický John Bull. Je mnohem mladší než žena ve frygické čapce. Nejdříve se objevil v pamfletech z roku 1712. Předpokládá se, že jejich autorem byl přítel Jonathana Swifta vědec Arbnthnot. Ale proslýchá se, že se John Bull objevil v anglickém satirickém folklóru už dříve.

Bull znamená v angličtině býk. V jeho charakteru se prolíná mazanost s prostomyslností, naivita se zdravým rozumem, ctižádost se skromností. Když se mu ukřivdilo, zahájil nepromyšlený soudní proces (válka o dědictví španělské). Podváděl jej mazaný advokát (vévoda Marlborough, velitel britských sil na evropském kontinentě, který prý vytěžil z války tučné sumy). Dobromyslného tlouštíka téměř ožebračila hloupost a fanfaronství jeho manželky (vládnoucí skupina whigů, kteří toužili po pokračování ve válce a zachránila ho druhá manželka (vítězství toryů, kteří se dožadovali míru s Francií).

Podobenství o Johnu Bullovi se mnohokrát propracovávalo a doplňovalo stejně jako charakter tohoto alegorického hrdiny. Někdy se bohatý Brit stavěl do protikladu s žebráckým francouzským dobrodruhem „malým Bonniem“ — Napoleonem. U Thackeraye je Bull bohatý venkovan, zabraný do svých záležitostí a příliš důvěřivý v rodinném životě. Jiný Thackerayův hrdina, převzatý z týchž pamfletů z roku 1712, čiperný londýnský šibal, se točí kolem Bullovy lehkomyslné manželky a Bulla okrádá.

V anglické karikatuře se Bull objevuje v nejrůznějších podobách, nejenom ve staré symbolické podobě býka. Připodobňuje se i k velrybě, která například spolkla malého „Bonnieho“. Buldok, který kdysi sedával u nohou měšťáka Bulla, jej teď někdy ztělesňuje sám.

V letech druhé světové války se tato postava demokratizuje. Optimistický muž s lesklým cylindrem je řidičem nákladního vozu, který zachraňuje evropské národy před fašismem. A přesto nejobvyklejší postavou pro světový tisk zůstal John Bull jako bohatý měšťák, kapitalista, kolonizátor.

Pokračování

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.