Země a symboly (3)

zeme-symbolyV symbolických postavách — hrdinných nebo komických a někdy i satirických — jsou často ztělesněny nejenom charaktery jednotlivců, ale i rysy národů, států  jejích politického zřízení. Tyto postavy vytváří lid, spisovatel či malíř. Stalo se už tradicí mnoha zemí vytvářet své typické národní postavy. Jedním z nich je Strýček Sam

 

uncle-samChytrý strýček

Kdo by neznal strýčka Sama, čiperného a obratného dědka s pronikavým pohledem, s šedivou bradkou a vyholeným horním rtem? Dlouhán má na sobě plandavý frak a cylindr z dob francouzského krále Ludvíka Filipa a uzoučké kalhoty. Cylindr, kalhoty a těsná vesta jsou obvykle pomalovány modrými hvězdami a červenými pruhy z americké národní vlajky. Tak vytvořila strýčka Sama americká žurnalistika už před 200 lety. Jeho postava je rovněž převzata z folklóru.

Než však přišel na svět, měla mladá americká republika jiného hrdinu.

V letech války za nezávislost se těSil obrovské popularitě jistý bratr Jonathan, kterého zrodilo ústní podání. Generál Washington, první president USA, měl prý totiž ve zvyku se o všem radit se svým přítelem Jonathanem, a ten byl vzorem pro symbol mladých amerických států.

Jméno Jonathan je v USA dosti rozšířeno. Kromě toho se tu projevila i záliba v biblických symbolech. Biblický Jonathan, nepřemožitelný vojevůdce a muž s těžkým osudem, měl sympatii vlastenců, kteří hájili americkou svobodu. Přezdívalo se jim ]o nathanové. Nová Amerika však potřebovala jiného hrdinu, podnikavého a věcného a ten nemusel být smělý a ušlechtilý jako jeho předchůdce. A tak vzniklo vyprávění o mazaném strýčku Samovi, jenž za druhé války s Anglií (1812—1814) špatně zásoboval armádu. V karikaturách z třicátých let 19. staletí předhání strýček Sam v cylindru a ve fraku na koni snadno presidenta USA generála Jacksona, s jeho mizerným oslíkem špatných reforem. Na týchž karikaturách léčí strýčka Sama ředitel americké státní banky.

Také postava strýčka Sama se mění podle situace v zemi. Na počátku občanské války mezi Severem a Jihem jej dokonce kreslí jako Lincolnova přítele a dodávají mu jistou podobnost s tímto velkým presidentem.

Pro pozdější karikaturisty je strýček Sam především podnikatel, průmyslový magnát, i když se často i on převléká do kombinézy amerického dělníka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.