Kdo zabil prezidenta Kennedyho?

Tři výstřely, vypálené 22. listopadu 1963, se rozlehly po celém světě. Zpravodajské záběry prezidentské kolony projíždějících přes Dealey Plaza v Dallasu šokovaly diváky, když zjistili, kdo se stal obětí vraždy. Svět se o tom dozvěděl v roce 1963, ale kdo nařídil atentát na Johna F. Kennedyho, se stále neví. Zbývá pouze projít nejoblíbenější verze.

Podle Gallupova institutu pro studium veřejného mínění 52 procent Američanů věřilo jen týden po prezidentově smrti, že atentát na Kennedyho byl spiknutí. Jejich počet vzrostl v 70. a poté v 90. letech na 81 procent.

Oficiálnímu verdiktu o osamělém vrahovi, nebo jak se v USA říká „osamělý střelec“, nevěří jen obyčejní občané. Již v roce 1978 zvláštní výbor Sněmovny reprezentantů USA pro případy vražd tvrdil, že v onen památný den atentátu na prezidenta Kennedyho zde byl více než jeden střelec. Bývalý americký ministr zahraničí John Kerry v listopadu 2021 v pořadu Meet the Press NBC řekl, že „má vážné pochybnosti“, že Lee Harvey Oswald, údajný vrah, jednal sám.

Největší počet dotázaných Američanů (asi 13 %) se domnívá, že se o zabití Kennedyho zasloužila

• mafie,

• vláda USA.

Mafie

Gangster z New Orleans Carlos Marcello, který byl deportován do Guatemaly poté, co se Kennedy dostal k moci a svého bratra Roberta učinil šéfem agentury pro boj s organizovaným zločinem jako amerického generálního prokurátora. Poté, co se Marcello vrátil do Spojených států (existují legendy o tom, jak se prodíral džunglí v botách z aligátoří kůže), prý prezidentovi vyhrožoval. K vraždě se údajně přiznal i informátorovi FBI.

Příznivci mafiánského spiknutí si vzpomínají na cestu Lee Harveyho Oswalda do New Orleans krátce před atentátem, stejně jako na mafiánské napojení Oswaldova vraha Jacka Ruby.

Bílý dům

Byl atentát na Kennedyho zorganizován na příkaz viceprezidenta Spojených států Lyndona Johnsona?

Kniha Rogera Stonea The Man Who Killed Kennedy: The Case Against LBJ (Skyhorse Publishing, 2013) uvádí, že 36. prezident Spojených států zabil nejen svého předchůdce, ale i další, kteří mu bránili na cestě k vrcholu politické moci.

„Je velmi důležité pochopit, že Johnson byl jen jádrem spiknutí, do kterého byla podle mého názoru zapojena CIA,“ řekl Roger Stone v rozhovoru pro The Voice of Russia.

CIA

Aby tato zpravodajská komunita odvrátila pozornost od sebe sama, spustila v 70. letech prostřednictvím médií vlnu informací o svém údajném zapojení do různých druhů akcí, včetně politických vražd. Výsledkem bylo, že zkratka špionážního hnízda CIA byla změněna na „Cancer in America“ – rakovina v Americe…

Okrajové hypotézy

Navzdory malému počtu zastánců (přibližně 5 %) jsou následující důvody neméně závažné. Například:

• kubánské nebo sovětské speciální služby,

• nějaká neznámá nebo nějaká organizace.

Podivná témata

Aniž bychom se dotkli průzkumů veřejného mínění, řada mezinárodních novinářů docela přesvědčivě argumentovala, že za tímto zločinem mohla klidně stát

• bigwigs z amerického vojensko-průmyslového komplexu,

• magnáti ropy a další severoameričtí magnátů.

Pentagon

Neméně zajímavé jsou i úvahy, že JFK odstranili ti, kteří chtěli eskalovat válku v Severním Vietnamu. Zdá se, že Kennedy – navzdory prohlášení Roberta Kennedyho po smrti svého staršího bratra, že nehodlal ukončit válku s VietCongem – zahynul kvůli své mírumilovnosti…

Můžete si vybrat…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.