Vojenská síla Číny

U nás je nyní velmi aktuální otázka odmítnutí umístění amerických základen k budování ochranného štítu proti případnému útoku nukleárních střel na Evropu.

V projevech některých, i levicových, expertů byla tato hrozba spojována s dalekosáhlým podceněním výzbroje Číny a z části i Ruska, kdyby došlo k nukleární válce s nimi. Jaká jsou však fakta? Podle seriózních zpráv o růstu ročních výdajů Číny na zbrojení vydává tato země asi 75,5 mld. USD. V USA představují podobné roční výdaje asi 456 mld. USD. Je však též všeobecně známo, že Čína vybudovala v severozápadní části své země základnu se 400 odpalovacími rampami řízených střel zaměřených na všechna velká města v USA, kam mají dolétnout během dvou hodin, kdyby došlo k útoku z americké strany.

Americká propaganda tvrdí, že USA skladují 10 000 strategických a taktických hlavic pro vedení nukleární války, takže se jim nikdo nevyrovná. I kdyby tomu tak bylo, k čemu je jí takový rozsah prostředků pro vedení nukleární války? Odborníci odhadují, že je to jen propaganda Pentagonu, aby se USA všichni báli a poslouchali je, nebo že by to mohlo být pro americký Kongres a Senát zdůvodnění velmi vysokých výdajů ze státní kasy, která pak pomáhá držet na značné výši růst HDP v USA. Pokud by došlo k odpálení oněch řízených nukleárních hlavic z Číny směrem proti USA, rozhodně by neletěly přes Evropu, ale nejkratší cestou na východ.

Američané nejsou blázni, aby rozpoutali nukleární válku, která by mohla zničit jejich největší města a případně i celou lidskou civilizaci. Podle špičkových čínských analytiků tato propaganda Pentagonu připomíná taktiku prezidenta Reagana s jeho hvězdnými válkami , když mu Gorbačev sedl na lep a začal horečně zbrojit nad veškeré možnosti bývalého SSSR, což nakonec vedlo k jeho zhroucení na ekonomické frontě. Teď se USA snaží tuto taktiku opakovat vůči Číně, jde jim o to, aby začala zoufale zbrojit a přestala ohrožovat USA svým dramatickým růstem ekonomického výkonu. Nejlepší čínští experti se této taktice smějí a tvrdí, že vypuknutí nukleární války i v omezeném měřítku není pravděpodobné. Navíc pro nutnou odvetu a odstrašení dobrodruhů z Pentagonu jim stačí oněch 400 řízených střel směřujících na území USA. Je to moudrá země – na rozdíl od gorbačovského SSSR.

 

zdroj: Halónoviny 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.