USA budou radarem v ČR špehovat Rusko

nezaklMOSKVA/VARŠAVA – V ruském generálním štábu nevěří tvrzení Pentagonu, že případný radar amerického protiraketového systému v ČR bude určen především ke sledování raket z teroristických zemí.

Napsal to včera ruský deník Komsomolskaja pravda s tím, že podobný radar je příliš daleko od odpalovacích ramp v Íránu či Severní Koreji. Proto je jeho cílem především sledovat Rusko. List připomíná nedávná slova náčelníka štábu Jurije Balujevského, podle kterého by vznik podobného zařízení u ruských hranic znamenal reálnou hrozbu jeho zemi. USA systém staví hlavně proto, aby mohly likvidovat ruské rakety už na startu.

USA ovlivní strategickou rovnováhu

Jurij Balujevskij v rozhovoru pro únorové číslo časopisu o vojenství ATM zdůrazňuje, že Polsko a ČR v honbě za iluzorními výhodami , jež jim spolupráce s USA přinese, rozbíjejí dosud úspěšnou spolupráci Ruska a NATO v oblasti protiraketové obrany. Podle Balujevského zvažuje Rusko možnosti reakce politického i vojenského charakteru, včetně snahy zvýšit možnosti ruských raket protiraketový deštník překonat.

Samozřejmě nemůžeme pasivně přihlížet, jak se v blízkosti našich hranic budují vojenské objekty, které mohou ohrozit strategickou stabilitu a bezpečnost Ruské federace, řekl Balujevskij českému odbornému časopisu. Upozornil, že pokud americký systém skutečně raketu zničí nad východní Evropou, její zbytky – včetně hlavic s jadernou či jinou náloží – mohou spadnout i na ruské území.

Evropané možná nemají námitky proti tomu, že na jejich území bude v zájmu obrany ‚vzdáleného spojence‘ dopadat to, co vznikne v důsledku zničení raket. V Rusku však vzniká otázka, proč by naši občané měli být rukojmími situace, kdy rozhodnutí vedoucí k vyprovokování konfliktu činí někdo jiný než my a jeho následky padají na naše hlavy, podotkl generál.

Podle Balujevského USA rozmísťují systém, který ovlivní strategickou rovnováhu právě v době, kdy Rusko plní své závazky v oblasti jaderného odzbrojování a výrazně snížuje počty nosičů a jaderných hlavic. Obává se, že rozmísťování protiraketových systémů se stane pobídkou ke zlepšování raketových zbraňových systémů ve světě. Naše znepokojení vyvolává i skutečnost, že ač sami nejsme iniciátory závodů v raketovém zbrojení, mohou se odehrávat v blízkosti našich hranic, což bude i nás nutit k adekvátní reakci, vysvětlil Balujevskij. Zmínil také možný nárůst teroristických aktivit souvisejících s raketovými základnami, kde by útok zajistil širokou reakci veřejnosti.

Jasná hrozba pro Rusko

Podle velitele ruských Kosmických vojsk generála Vladimira Popovkina ukázala analýza ruské armády, že vznik podobného zařízení je pro Rusko jasnou hrozbou . Ruská Kosmická vojska mají na starosti především vojenskou část ruského vesmírného programu, do jejich působnosti patří ruské vojenské satelity. Pochybuji, že trajektorie letu íránských a severokorejských raket povedou přes Česko a Polsko. Radarová stanice v Česku ale nepochybně může sledovat činnost raketových vojsk umístěných ve středním Rusku i Severní flotily, prohlásil ruský generál. Podle něj by Rusko nemělo žádné pochybnosti, pokud by podobná základna vznikala na jižním křídle NATO, například v Turecku, které je Iránu nepochybně blíž.

ČR měla případné umístění části amerického systému na svém území přinejmenším konzultovat s Moskvou, řekl agentuře ITAR-TASS ruský poslanec Andrej Kokošin. Buď na dvoustranném základě nebo po linii Rusko-NATO, doplnil. Rozmístění systému prý neodpovídá zájmům o strategickou stabilitu, neboť umístění podobných zařízení v zemích bývalé Varšavské smlouvy je pro Rusko a jeho spojence velmi citlivé .

Riziko bude velké

Ruský vojenský expert Vitalij Dubrovin zdůraznil, že rozmístění systému v

ČR a Polsku znamená pro Rusko hrozbu, neboť umožní zasáhnout naše

balistické střely v aktivní části letu. To nemůžeme dopustit, prohlásil.

Američané podle něj ČR a Polsko vystaví riziku ruského raketového útoku.

V žádném případě nemůžeme nikomu dovolit lehce a beztrestně střílet na

naše rakety. Kromě toho jsou mezi Českem, Polskem a Ruskem ještě takzvané

nárazníkové státy, které také přijmou opatření, aby zajistily svou

bezpečnost, myslí si Dubrovin.

Opakování okupace

Ekonomický deník Kommersant se spíše než hrozbám věnuje v souvislosti s radarem i české politické situaci. Všiml si totiž, že americká žádost o zahájení rozhovorů přišla jen pár minut po završení dramatického hlasování o důvěře koaliční vládě Mirka Topolánka. Připomíná také, že umístění základny podporuje jen 25 procent obyvatelstva a velká část Čechů si myslí, že případný příchod amerických vojáků je jen opakováním sovětské okupace z roku 1968.

Poláci mají přijmout rakety

Američané se prý už rozhodli, že jejich protiraketová základna by měla stát na severu Polska. Polský deník Rzeczpospolita včera napsal, že už v pátek dostalo polské ministerstvo zahraničí informaci, že USA chtějí obnovit rozhovory s Polskem o výstavbě protiraketové základny.

Vláda premiéra Jaroslawa Kaczynského se na rozdíl od českého kabinetu doposud oficiálně k návrhu nevyjádřila. Nabídka nás velmi zaskočila, řekl listu člen polské vlády, který chtěl zůstat v anonymitě. Podle deníku Gazeta Wyborcza chce vláda s prezidentem vypracovat společné stanovisko.

Vlažná polská reakce

Nabídka nevzbudila podle polských deníků u vlády nadšení. Polsko se v případě souhlasu se stavbou bude domáhat systému protivzdušné obrany, který by měl chránit základnu i velkou část polského území před případnými útoky ze vzdušného prostoru za východní hranicí.

Vysoký představitel amerického ministerstva zahraničí Daniel Fried řekl, že počítá s tím, že Polsko bude mít mnoho otázek týkajících se toho, jak velký protiraketový systém bude, co bude základna zahrnovat, jak na to zareagují Rusové, jaké budou záruky, které se týkají bezpečnosti, a také jaký bude finanční přínos ze základny.

USA chtějí rivalitu

Polští diplomaté nyní diskutují o tom, proč má být americký systém rozdělen do dvou zemí. Někteří dokonce podezřívají USA, že chtějí vyvolat rivalitu mezi ČR a Polskem, uvedla Gazeta. Stavba základny by trvala podle listu zhruba dva až tři roky. Náklady na její výstavbu, které uhradí USA, se odhadují na 1,5 až dvě miliardy dolarů. Američané by také platili nějakou částku za umístění základny v Polsku.

23. ledna 2007, (jo, čtk)
převzato: HALÓ NOVINY 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.