MDŽ – jak to tenkrát bylo?

logoDnes je díky historii naší země Mezinárodní den žen v ČR spojován s komunistickým režimem. Historie tohoto svátku však sahá hluboko do minulosti. 

 

V roce 1857 v USA v březnu stávkovaly ženy z textilních továren za zlepšení pracovních podmínek. Další stávkou, spojenou s tímto svátkem byla stávka švadlen v New Yorku v roce 1908. Ženy požadovaly zkrácení pracovní doby, lepší platy, hlasovací právo a ukončení zaměstnávání dětí.
 
Ještě téhož roku, v květnu 1908, rozhodla Socialistická strana USA, že Národní den žen připadne na poslední únorovou neděli. V té době ještě nebyl mezinárodním svátkem.

O dva roky později navrhla Němka Clara Zetkinová na konferenci socialistických organizací v Kodani zavedení Mezinárodního dne žen jako připomínky demonstrací švadlen v USA. Pevný den ale tehdy stanoven nebyl.

Obr. 1 Clara Zetkin

V roce 1911 se poprvé slavil MDŽ v Rakousku, Dánsku, Německu a Švýcarsku. Datum bylo stanoveno na 19. března. Ženy s podporou mužů požadovaly na rozsáhlých demonstracích volební právo a konec diskriminace v zaměstnání.

Ruské ženy si MDŽ poprvé připomněly v roce 1913. V následujícím roce se po celém světě konaly v období kolem 8. března různé akce proti válce.
 
V únoru 1917 v Petrohradě vyšly ženy do ulic pod heslem „chléb a mír“. Týden poté byl ruský car donucen abdikovat a Prozatímní vláda schválila i volební právo žen. Demonstrace byla 23. února, což připadá na 8. března kalendáře gregoriánského. Tím se MDŽ ustálil na 8. březnu.
 
OSN oficiálně uznala MDŽ v roce 1975. V důsledku toho jej následně přijaly mnohé národní vlády, jež o jeho existenci neměly dříve tušení.
 
Dnes si tento den připomínají státy západní Evropy, USA, Austrálie, v Rusku je dokonce dnem volna. Oslavy MDŽ jsou spojeny zejména s konáním přednášek na téma postavení žen ve společnosti a v rozdílných kulturách.
 
MDŽ je skutečně mezinárodním dnem, uznávaným v různých částech světa. Ukazuje na to, že rovnoprávnost žen je stále bohužel v nedohlednu. Všimli jste si, jak bouřlivé byly letos demonstrace žen v Turecku? Faktický útlak žen není výsadou jen islámských zemí. Zasahování do práv žen nacházíme i v evropských, zejména silně katolických zemích, kde se např. zakazují potraty. Ženy jsou však poškozovány v různých zaměstnáních, pokud se starají o nemocné děti, a jsou v trvalém strachu ze ztráty zaměstnání. U mnohých firem přijít do jiného stavu znamená v podstatě vyhazov – během krátké doby majitel udělá „reorganizaci“ a místo zruší.

Řeči odpůrců MDŽ, zvláště z řad pravicových politiků a různých žvanílků a novinářských vrtichvostů o tom, jak komunistický režim degradoval tento den na popíjení mužů, zakrývá skutečný stav věcí – že se tehdy žádná žena o své jistoty bát nemusela.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.