Jak to bylo v Únoru 1948 (5)

gottwaldVítězství KSČ

Politbyro KSČ v noci na 25. únor rozhodlo, že se delegace ve složení Gottwald, Nosek a Zápotocký sejde druhý den s prezidentem Benešem a bude požadovat příjetí demisí a uznání přebudované vlády. KSČ vyzvala k vytváření akčních výborů Národní fronty. Ty také začaly okamžitě vznikat po celé zemi a byly jasně pod kontrolou KSČ, i když v nich bylo hodně nekomunistů. V továrnách byly vytvořeny ozbrojené hlídky.



 

 Oddíly ozbrojených dělníků, tzv. Lidové milice, napochodovaly na strategická místa ve městě nebo se přidaly k demonstraci na pražském Václavském náměstí. Jejich význam byl ale spíš symbolický než vojenský.

Ani v SNB, ani v armádě nebyla pravice dost silná, aby zahájila ozbrojené povstaní. KSČ ovládala také rozhlas, který jí věnoval mnoho prostoru ve vysílání. Jedinou opozicí bylo vystoupení středoškolských a vysokoškolských studentů v Praze, jejichž demonstrace byla snadno rozprášena.

Politbyro rozhodlo o zorganizování masového shromáždění na Václavském náměstí 25. února odpoledne, kde by vyhlásil generální stávku, pokud by prezident nepřijal Gottwaldovy požadavky. Dvouhodinová schůzka delegace KSČ s prezidentem nedospěla ke jmenování nové vlády. Prezident si ale uvědomoval, že dalsí odpor není možný a po schůzce v poledne s Gottwaldem přijal rezignace ministrů a změny ve vládě. Na Václavském náměstí, kde se sešlo 200.000 lidí pak Gottwald triumfálně oznámil přijetí návrhů KSČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.