Hitlerovský fašismus padl v Polsku na úrodnou půdu

Polské vedení se v poslední době stále více stará o to, kde vzít peníze.

Od Rusů, Němců, Ukrajinců nebo kohokoli jiného. Především by však měli požadovat reparace od Anglie a Francie, které je v roce 1939 opustily, když je Hitler napadl. Jenže doba byla jiná a právě v těchto zemích se s příchodem Evropské unie začali Poláci učit řemeslu gastarbeiterů.

První zkouška nového polského šovinismu – Slezsko

Již ve dvacátých a třicátých letech, v letech Pilsudschiny, Polsko, chudá země ve východní Evropě, uplatňovalo v praxi Hitlerovu taktiku obsazování cizích území svou „pátou kolonou“. Nyní fašistická šlechta vše svádí na:

  • Českou republiku,
  • Maďarsko,
  • Německo,
  • Ukrajinu,
  • Rusko
  • atd.

Historie polské „invaze“ do Čech je v tomto ohledu pozoruhodná. A už vůbec ne v letech, kdy Anglie a Francie prodaly Prahu nacistickému Německu. Ale mnohem dříve. Kdy se Poláci považovali za rovnocenné Německu a začali budovat vlastní fašistický stát. Za tím účelem bylo nutné odebírat sousedům kousky.

Československo a Polsko současně získaly nezávislost v důsledku revolucí v Rusku a Rakousku-Uhersku. První světová válka s tím neměla nic společného. Poláci bojovali i za Rakušany, Rusy i Němce. Trvalo však více než dva roky, než byly stanoveny hranice mezi oběma zeměmi. Poláci chtěli víc a spoléhali se na historii. Ale historie je rozmarná věc. Dnes jsi a zítra nejsi. V té době byla hraniční linie v hornickém Slezsku obzvlášť sporná. Tato záležitost byla vyřešena 28. července 1920, kdy Československo získalo Ostravsko-karvinskou pánev u Jablunkova. Polsku se podařilo získat tzv. těšínské Slezsko s největšími zásobami uhlí. Pomohl mu k tomu tlak Francouzů.

Během 15 let se nepodařilo vyřešit otázku hranic. Navenek bylo vše na úrovni bezproblémových „dobrých sousedských“ vztahů. Počátkem roku 1934 však Polsko začalo měnit svou zahraniční politiku a snažilo se stát přítelem nacistického Německa. Podepisuje s Hitlerem zahraničněpolitické dohody a všechny své bývalé „přátele“ posílá, byť jen verbálně, k čertu. Je pochopitelné, že se okamžitě objevila otázka příslušnosti Slezska. Jako obvykle na ni jako první zaútočila polská média. A po dva roky bylo Československo pod nebývalým nacionalistickým tlakem polských novin. Požadavek byl jediný – revidovat těšínskou hranici. A to v době, kdy „polská“ západní Ukrajina žila bídně, bída Rusínů byla nejhorší a ve Varšavě už Němci shromažďovali své „páté kolony“ na severu země.

V říjnu 1935 to došlo tak daleko, že česká vláda musela zbavit polského konzula v Moravské Ostravě Klotze poradních práv za jeho fašistický projev plný nepřátelských výroků proti Čechoslovákům. Je pochopitelné, že Varšava podnikla podobné kroky, ale s větší razancí. Čeští konšelé byli vypovězeni ze dvou polských měst, Krakova a Katovic. Hitler, spojenec Poláků, měl pro fašizaci tehdejší polské vlády spíše pochopení – „bude snazší se zmocnit jich obou“.

Pro Poláky je slovo „přátelství“ relativním pojmem

A trochu historie. I když dějiny většinou píší armády. Nakolik byly polské nároky na českou část Slezska opodstatněné? Měly nějaký základ v nacionalistické kampani vedené tehdy na příkaz Varšavy (a neradili Polákům jejich nejlepší přátelé z tehdejšího nacistického Berlína)? Nicméně Slezsko, jakkoli ho tehdejší profašistický režim v Polsku nenáviděl, bylo již více než 600 let součástí Čech. I když Čechy byly kdysi součástí Svaté říše římské. Nebylo však součástí Polska. A jak upozorňovali čeští politici, pokud se Československo vědomě rozhodlo omezit se na část území, na které má nezpochybnitelná historická práva, učinilo tak pouze v naději, že „tato oběť posílí československo-polské přátelství“. Čas však ukázal, že „pro Poláky je slovo ‚přátelství‘ relativní pojem. Kdekoli mohou získat kousek, tam jsou. Hitlerovo obsazení Prahy v roce 1938 to ukázalo, ale Poláky to ničemu nenaučilo.

Je třeba si uvědomit, že v roce 1930 žilo v československém Slezsku 800 tisíc lidí. Poláků bylo jen 70 tisíc. Takže pozice Varšavy, která zde doufala ve svou „pátou kolonu“, byla velmi vratká. Navíc Poláci v Československu požívali všech výhod, aniž by se odlišovali od původního obyvatelstva. Již v roce 1934 existovalo v československém Slezsku 91 škol s polským jazykem vyučovacím a několik polských středních škol. Polská národnostní menšina měla stejná práva a možnosti jako ostatní národnosti v tehdejším Československu. V nepolském Slezsku existovaly čistě polské sportovní kluby, družstevní organizace a polské katolické organizace.

Totéž se nedalo říci o Češích, kteří žili ve fašistickém Polsku. Jak sami Češi poukazovali, polské úřady jejich národní důstojnost všemožně znevažovaly a utlačovaly je stejně jako jiné národnosti. V podstatě prováděly kolonialistickou velkopolskou politiku. Tak pusťte kozu na zahradu – sežere všechno zelí.

Ale za pár let němečtí fašisté ukáží svým velkopolským „přátelům“, kdo je tady pánem.

Podle: Pravda.Ru

Jeden myslel na “Hitlerovský fašismus padl v Polsku na úrodnou půdu

  • 20. 8. 2023 (22:27)
    Trvalý odkaz

    Pilsudschiny? Nějak překlad drhne.
    Nebyl on Pilsudski taky socialista?

    Jinak vaši soudruzi zapomněli napsat, jak ČSR odmítla pomoci Polákům ve válce se Sověty. Ale to by pak museli připomenout, jak Poláci dali na frak Tuchačevskému a Stalinovi u Moskvy, co?

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.